Paco Painter - Spanje onderhandelt niet met terrorist Oliver

De Spanjaarden zijn boos op “topkok” Jamie Oliver na zijn heiligschennis met paella. Oliver bestond het om paella te maken van een mix van kippedijen en chorizo. Fout!!! Blunder!!! Een Spaanse paella wordt NOOIT met chorizo bereid! Ik snap die Spanjaarden he-le-maal!!

Toevallig zit ik in de bibliotheek zijn boek Jamie's Amerika in te kijken. .

Op de voorkaft staat Jamie erbij als een vriendelijke hulpkok van de plaatselijke korfbalkantine . Zeer misleidend want een nóg schreeuwerig stuk vleesgeworden valsheid ben ik niet tegengekomen.

Persoonlijk zie ik hem liever op de kaft met zijn tanden in het bloederige hoofd van een aankomend-hulpkok en met zes hakmessen tegelijk instekend op de rest van zijn personeel. Dan kom je dichter bij de realiteit en dan weten de mensen tenminste wat ze kopen.

Wat is die Jamie voor een man… Een ongelikt stuk vreten, ja. Maar hij heeft er succes mee. Mensen willen nu eenmaal voor rotte vis uitgescholden worden. Is iets van deze tijd. Het is een man die zijn altijd ingehouden woede op tv eindelijk eens publiekelijk om zich heen mocht smijten. Een man die geen tegenspraak duldt. Alleen zoals Jamie kookt, hoor je te koken. Punt!

Dat steeds maar weer aantonen dat je rauwe zemelen maar op één manier op je bord hoort te krijgen; namelijk zoals Jamie er dat al op zijn negende, bij zijn aan een vitaminegebrek lijdende handwerkjuf, in ramde wat tot gevolg had dat de handwerkjuf een acute soa op liep maar dat terzijde.

Ik bedoel, de man wist al alles over koken toen hij nog maar net, op onbegrijpelijke wijze, een plaats in een baarmoeder had weten te bemachtigen. Als Jamie Oliver zelf ergens in een restaurant gaat eten weet je de afloop al.

Na het eten loopt hij nog even ontspannen de keuken in om de kok duidelijk te maken dat hij niet gediend is van eigen initiatief! De tomatensoep hoort gedroogde kamelenkeutels te bevatten en deze miste Jamie in de opgediende soep. De kok buigt en Jamie slaat hem nog even bemoedigend met een steelpan zijn hersens in.

Het voltallig personeel staat uiteraard goedkeurend te knikken en mag allemaal nog even vrijwillig over de knie bij oom Oliver. Als Jamie het pand verlaat en de gracht oploopt wordt hem door datzelfde personeel inclusief de bloedende kok achter zijn rug om alle ernstige ziektes toegewenst.

En zo hoort het ook!  Om de Spanjaarden maar even te citeren: “Het is een ongeschreven regel dat je niet gaat tornen aan de ingrediënten van een traditioneel gerecht. En wij onderhandelen niet met terroristen!”

Daar moeten wij begrip voor hebben. Wat moet je anders met je frustraties…