Rikus Spithorst - No Waste

Je ziet ze regelmatig voorbijkomen. Van die nieuwsberichten over de enorme hoeveelheden prima voedsel die wij nodeloos verspillen. Dat door luiheid en onkunde ingegeven gedrag is zonde. Zonde van het geld, zonde van de onnodige belasting van ons milieu. Dat kan dus beter.

Er zijn allerlei initiatieven om voedselverspilling tegen te gaan. Een bekende daarvan is het uitdelen van overgebleven voedsel in voedselbanken. Dat is zeer nobel, maar leidt er ook toe dat aan het nuttige gebruik van overgebleven voedingsmiddelen een wat armoedig imago kleeft.

Beter voor het imago zijn initiatieven van topkoks, zoals Jamie Oliver, die in wereldsteden pop-up-restaurants openen, en daar met overgebleven voedsel voor de gasten heel puike maaltijden op tafel zetten. Daar kun je dus tegen heel schappelijke prijzen genieten van prima voedsel. Eten dat anders maar zou zijn verbrand, of in het gunstigste geval verwerkt tot compost of varkensvoer.

Zoals u weet, zet ik mij -samen met een groep heel toffe medestanders- in voor verbetering van het Openbaar Vervoer in ons land.  Omdat dat goed is voor het op een duurzame wijze in beweging houden van onze mobiliteit en dus van onze economie.  Daarnaast bied ik als oprichter van stevigestukkies.nl een podium aan columnisten met duidelijke, vaak dwarse meningen. Omdat ik het recht om te worden gehoord van groot belang vind voor het goed functioneren van de samenleving en de politiek. Maar ik wil, als maatschappelijk betrokken brombeer, verder kijken dan mijn neus lang is. Daarom omarm ik No Waste. Een verbond tegen het verspillen van voedsel.

Door toeval liep ik de Russisch-Nederlandse culinair ondernemer Adelya Zakirova tegen het lijf. Zij is hard op weg, het Nederlandse boegbeeld van de No Waste community te worden.  In Amsterdam organiseert zij fantastische maaltijden, die met gekregen, overgebleven voedsel (de resterende spullen van marktkooplui, dingen die nét over datum zijn uit winkels, de achtergebleven kromme komkommer, dat soort zaken) worden bereid. Maaltijden die worden verzorgd door topkoks die niet tegen het gebruikelijke hoge loon dat zij normaal verdienen, maar voor slechts een symbolisch bedrag worden bedacht en klaargemaakt. Als gast betaal je een relatief lage prijs, en laat je je verrassen met een smakelijk driegangenmenu. Super!

Thuis heb ik mijn eigen methode om restjes te verwerken. Ik noem dat “Pleur In De Pan”. Alle kliekjes groente en vlees uit de koelkast gaan in de wok. Paar voorgekookte aardappels in stukjes erbij, beetje olie, eventueel een tomaatje erdoor, wat kruiden en specerijen, misschien een scheutje ketjap, roerbakken en smullen maar. Maar buiten de deur eten is ook fijn. Zo kom je leuke mensen tegen, en eet je ook eens wat anders.

No Waste. Nu door Adelya Zakirova, die ik het afgelopen halfjaar heb leren kennen als een maatschappelijk zeer betrokken vrouw met het hart op de goede plaats, naar Nederland gebracht. Een absolute aanrader, een initiatief dat ik zeer van harte ondersteun.