8 jan 2015

   Krelis - Je suis Charlie

Een moment van stilte is gepast, vanwege de vreselijk aanslag in Parijs van gisteren. Maar dit is niet een moment om stil te zijn. Want dan winnen zij!

Voor degenen die het nieuws bewust links laten liggen, dit is wat er gisteren is gebeurd: Een groep van drie terroristen heeft in het hoofdkantoor van het Franse satirische tijdschrift Charlie Hebdo twaalf mensen in koelen bloede doodgeschoten, onder wie de hoofdredacteur Stéphane Charbonnier, die al ruim een jaar op de dodenlijst van Al-Qaida stond. Alle pijlen wijzen dus naar een aanslag van een drietal eenzaam functionerende moslimfundamentalisten, die al dan niet zouden worden aangestuurd door Al-Qaida of zelfs IS.

Onder andere de spotprenten van de profeet Mohammed dreven drie waanzinnigen tot deze vreselijke daad. Een satirisch tijdschrift dat op de grens balanceerde, werd op deze manier het zwijgen opgelegd. En zo hoopt dit drietal ook de Franse bevolking het zwijgen op te leggen…

Maar net als met de aanslag op Theo van Gogh in Nederland in 2004 is dit juist het moment om herrie te maken! De angst voor terrorisme en verharding van de maatschappij lag ook toen in Amsterdam op de loer, maar mede dankzij een uitstekende burgemeester in de vorm van Job Cohen bleef deze verharding voor het grootste deel uit. Extreem rechtse partijen deden het nooit goed in Amsterdam en dat bleef ook na 2004. Een keihard beleid ten aanzien van de Islam zal alleen maar contraproductief werken en alleen maar tot meer verharding leiden. Frankrijk staat op een kruispunt. De ene kant op kiest men om gebroederlijk deze bedreiging te bestrijden, de andere kant op kiest men om een grote groep mensen, die al meer dan 50 jaar een volwaardig onderdeel van de maatschappij zijn, in een hokje te zetten en met de nek aan te kijken.

Maar welke kant Frankrijk ook op zal gaan, als het land zwijgt en uit angst voor de terreur van andersdenkenden een blad voor de mond neemt, zal het land er alleen maar slechter uitkomen. Of je Moslim, Jood, Christen, atheïst of wat dan ook bent…

Als de angst regeert, zal het vrije woord verliezen.

Je suis Charlie!

Klk
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.