8 maart 2015

   Krelis - Competitie van de armoede

Binnenkort zal PSV de landstitel gaan pakken. En hoewel de ploeg uit Eindhoven vorig weekend met eigen middelen door Ajax op de broek kreeg, hebben zij het volste recht zich de beste te noemen. Er zitten echter toch wat haken en ogen aan deze landstitel. Maar ja, aan welk kampioenschap uit de laatste tien jaar eigenlijk niet?

Met een straatlengte voorsprong op de concurrentie uit Amsterdam, Rotterdam, Zwolle (!) en Alkmaar zal PSV zich binnen afzienbare tijd tot kampioen gaan kronen en gezien de overmacht die het dit seizoen laat zien, is dat nauwelijks onverdiend te noemen. Maar achter het kampioenschap gaan wel de nodige problemen schuil. Of zijn we nu al weer vergeten dat PSV met de gemeente Eindhoven een discutabele constructie aanging om het terrein onder het Philips Stadion voor bijna 50 miljoen euro te verpatsen?

Bij Ajax was de opluchting na zeven jaar zonder titel groot, toen op 15 mei 2011 directe concurrent FC Twente werd verslagen. In het jaar daarop hield Frank de Boer zijn ploeg uit de wind toen het op bestuursniveau crisis was en wist het maar liefst 14 wedstrijden achter elkaar te winnen, maar daarna begon het gemor in de altijd kritische ArenA. Het spel was te saai en te voorspelbaar. Ajax pakte nog twee titels maar wist het publiek in die twee seizoenen eigenlijk alleen maar in de Champions League (zoals de legendarische 2-1 overwinning op FC Barcelona) nog enigszins te bekoren. De afstraffing in de bekerfinale tegen PEC Zwolle en de daarop volgende salonremise tegen Heracles waren tekenend voor het “verval”. Ajax-publiek wil niet alleen winnen, maar ook vermaakt worden en dat maakte het zoet van vier titels op rij een stuk minder fijn.

Hoe clubs op luchtkastelen gebouwd kunnen worden, is deze week bewezen door de kampioen van 2010, FC Twente. De club heeft punten in mindering gekregen voor het niet naleven van de afspraken en is na jaren van ver boven haar stand leven behoorlijk met de neus op de feiten gedrukt. De club was een topclub op papier, maar als alle schuldeisers morgen hun geld komen opeisen is de club failliet. De club had een zeer sterk elftal toen die kampioen werd en deed ook daarna nog een aantal keren mee voor de prijzen, maar is inmiddels niveautje middenmoot.

Luchtkastelen waren ook van toepassing op AZ, dat in 2009 kampioen werd. Maar hoe fragiel deze titel was, bleek toen het imperium van Dirk Scheringa instortte. De DSB-bank ging over de kop en nam AZ in zijn val mee. De club is inmiddels weer opgekrabbeld en speelt nu voor plaatsen in de subtop, iets waar FC Twente over een paar jaar ook om mag gaan spelen, als het meezit.

Maar ook PSV, dat in de vier jaar voor AZ kampioen werd, leefde ver boven zijn stand. Harry van Raaij, de door iedereen zo geliefde voorzitter, wist na zijn vertrek de club zodanig financieel gewond achter te laten dat de club slechts drie jaar later genoodzaakt was de veelbesproken deal met de gemeente te maken. Hoewel de ploeg ternauwernood de halve finale van de Champions League verloor, leefde ook toen PSV ver boven zijn stand.

Hoe het nu verder gaat is een raadsel. PSV zal in de zomer Depay en Wijnaldum kwijtraken en roemloos uit de Champions League gewipt worden. Bij voorkeur door een club die het 20-voudige aan schuld heeft van wat PSV bij elkaar heeft geraapt. Gelukkig hoef je daar in Europa niet ver voor te zoeken…

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.