Paco Painter - Trek de stekker maar uit het Boeddhisme!

Dat je, als toerist,  geen stekkers uit luidsprekers moet trekken in een land als Myanmar lijkt mij meer dan logisch. Dan moet je toch wel een erg lege schedel hebben, lijkt mij.

Draai het eens om; dan ben je lekker in je tuin aan het barbecueën met de buren en je laat de cd van André Hazes effe lekker op stadion-sterkte door de omgeving schallen. Vinden wij gewoon. Ja toch? Hazes is de plaatsvervanger van God, kom dus niet aan Hazes. Maar toevallig ligt er net in een hotel naast je huis een boeddhistische monnik  onder een geel dekbed de  laatste hit van Harrie Krisna te chanten.

Logisch toch dat die boos zijn bed uit stormt en de stekker uit Hazes trekt? En dan word jij toch ook razend op die monnik?

Nee, even zonder gekheid. In mijn naïeve ogen was het boeddhisme nog de enige religieuze richting waar geen negatief smetje op rustte. Nooit hoor je kreten gelijkend op Boeddha Ahkbar waarna een half winkelcentrum wordt weggevaagd. Je zult Boeddhistische monniken nooit in bomgordels aantreffen. En dat niet alleen omdat er geen gele gordels te koop zijn. Je zult nooit een allochtone  boeddhistische hangjongere voor een winkelcentrum aantreffen, die luid kond doet van het feit dat westerse vrouwen, om het netjes te zeggen, publieke vrouwen zijn. Een boeddhistische monnik werd nog nooit betrapt op het consumeren van minderjarigen om het maar weer eens netjes uit te drukken

Sterker nog, ik lees het liefst uitspraken van Boeddha voor ik ga slapen. Ik noem er een paar:

1)Probeer anderen te behandelen zoals jezelf behandeld zou willen worden

2)overwin woede met liefde, overwin het kwade met het goede;

3)het is voor ons belangrijk goede gedachten te hebben, want wij worden wat wij denken

En zo kan ik nog wel een uurtje doorgaan. Daarom was ik verbijsterd dat een Nederlandse toerist drie maanden cel kreeg voor het uittrekken van een paar stekkers uit luidsprekers bij een boeddhistische viering (zie regel 3 hierboven).

Zelfs de boosheid van de monniken begrijp ik niet. Als boeddhist zou je beter moeten weten dan kwaad te worden. Ik bedoel,  als een boeddhist al kwaad wordt, wie dan niet in deze krankzinnige wereld?

Mijn wereld ligt intussen in duigen want de laatste illusie die ik had over vreedzaamheid ligt nu naast alle andere illusies op dat gebied, op de vuilnisbelt. Wat mij betreft; trek de stekker maar uit het Boeddhisme!

Kortom: vuilnisman, mag deze zak ook mee?