9 aug 2014

  Pouwels - Relatief kwaadaardig

Sommige zaken zijn zo grondig afkeurenswaardig dat er eigenlijk niets positiefs over gezegd kan worden. Het bekendste voorbeeld is natuurlijk Hitler. Zodra iemand probeert op te merken dat die man goed was in toespraken houden dan moet daar altijd op volgen dat het natuurlijk een vreselijk monster was enzovoort. Soms is open deuren intrappen verplicht.

Een actueler voorbeeld is het Amerikaanse gentechbedrijf Monsanto. Monsanto heeft nogal wat mensen tegen zich in het harnas weten te jagen door onder andere patenten op genetisch gemanipuleerde zaden aan te vragen en in het verleden een aantal minstens controversiële producten te fabriceren, waaronder Agent Orange. Als de naam Monsanto valt, dan is het gesprek eigenlijk al afgelopen. Daar mag nu eenmaal, zeker in bepaalde kringen, niets positiefs over gezegd worden. Zelfs niet als dat vergezeld gaat met het intrappen van de open deuren. Monsanto is volledig slecht. Punt. En dat terwijl het eigenlijk best een vrolijk woord is. Een beetje als een pizza. Pizza Monsanto. Maar dat mag ik vast niet zeggen.

ISIS klinkt ook leuk. Zoals een schattig dochtertje van een vriend of zo. Maar ISIS is nog eerder een soort Hitler dan een Monsanto en toch is in bepaalde kringen Monsanto een controversiëlere naam dan ISIS. Dat valt eigenlijk niet uit te leggen, maar het is wel zo. Persoonlijk zie ik nog liever Monsanto dan ISIS wereldheerschappij krijgen.

Ik kan niet anders dan denken dat dit te maken heeft met ons perspectief. Monsanto is Amerikaans, Amerika hoort een beetje bij ons en dus zijn we er extra kritisch op. Terecht. Met de nazi's van ISIS hebben we vrij weinig te maken. Die slachten een paar duizend kilometer verderop mensen af, maar daar hebben we niet zoveel mee verder. Sterker nog: het is niet ondenkbaar dat mensen positieve kanten benoemen van ISIS zonder daarbij verder in te gaan op de genocide waaraan ISIS zich momenteel schuldig maakt. Cultuurrelativisme in zijn meest cynische vorm.

Misschien dat de afstand tot de mensen daar ervoor zorgt dat we weigeren parallellen te zien met de Tweede Wereldoorlog. Toen was georganiseerde massamoord gelukkig wél reden genoeg voor militair ingrijpen. Of misschien hebben we genocide in verre landen tegenwoordig min of meer geaccepteerd. Misschien zijn we wel gewoon zo afgestompt dat het ons niet zo heel veel meer kan schelen als er duizenden mensen vanwege hun geloof vermoord worden. Als ze het maar niet bij ons voor de deur doen. Ik hoop het niet, maar ik denk het wel.

Als ik denk aan hoeveel jonge mannen zeventig jaar geleden bereid waren om hun leven te geven om verre onbekenden te redden van een strak georganiseerde massamoord, dan is dat in dit tijdsperspectief bijzonder onwerkelijk. Dat zou nu onmogelijk zijn. En ik ben geen haar beter. Ook ik heb me nog niet bij defensie aangemeld als vrijwilliger. Ik hecht veel te veel waarde aan mijn leven om het op het spel te zetten voor onbekenden. Sorry.

Misschien hadden de nazi's gewoon net als ISIS filmpjes van hun massamoord richting de VS moeten sturen. Misschien waren de Amerikanen dan ook wel zo afgestompt geraakt dat het ze op gegeven moment gewoon niet meer kon schelen. Dan hadden de Duitsers ook achteraf niet hoeven zeggen dat ze het allemaal niet geweten hadden. Iets wat we nu geen van allen kunnen.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.