9 februari 2020

  Rikus Spithorst - Malle Everhardt

Bulderend van de lach bezag ik de nieuwer verrichtingen in de Amsterdamse incompetentietempel, ook wel bekend als Stopera. Wethouder Victor Everhardt van de wereldvreemde partij D66 is een raaskallende idioot. Of beter gezegd: een zwijgende idioot. Hij vertikt het om met de pers te praten over een buitengewoon treurig staaltje bureaucratie, verzonnen onder zijn verantwoordelijkheid.

Een nachtcafé in het centrum van Amsterdam is zijn vergunning kwijtgeraakt. Waarom? Ambtenaren constateerden dat de zaak niet open was, en dus blijkbaar buiten gebruik. Daarom werd op grond van een of ander ‘voorbereidingsbesluit’, waartegen men niet in beroep kan gaan, de vergunning ingetrokken. Want een horecavergunning die niet wordt gebruikt, verliest volgens dat besluit zijn geldigheid en wordt dus ingetrokken.

Klinkt redelijk.

Maar is niet redelijk.

Want de nachthoreca is al twee jaar dicht wegens de Coronapandemie. Op last van de overheid. Diezelfde overheid die nu de vergunning intrekt omdat die zaak niet open is. Omdat dat niet mag van de overheid, dus. Ik hoef u de kwaliteit van hetgeen in de Stopera zoals wordt bedisseld verder niet uit te leggen toch?

Verantwoordelijk wethouder Victor Everhardt wordt in de straat waar hij woont in zijn gezicht uitgelachen. De stadhuisportier slaagt er slechts met de grootst mogelijke moeite in, zijn gezicht in de plooi te houden wanneer Meneer De Wethouder het pand betreedt. In de stadhuiskantine krijgt Victor altijd als enige het verlepte broodje dat nog over was van gisteren. En ik word tekens weer overvallen door een hysterische lachbui als ik de Stopera zelfs maar in de verte zie.

Victor Everhard is niet alleen maar een prutser. Hij is ook een onversneden lafbek. Toen hem door media werd gevraagd naar het wat en hoe van zijn belachelijke besluit, weigerde hij op die fout in te gaan. Hij had alleen maar hoeven zeggen “We hebben een flinke fout gemaakt en we gaan het rechtzetten”, zo moeilijk is dat toch niet?

Prutser.