LIVEBLOG ELECTION DAY

Ook de columnisten van stevigestukkies.nl verzorgen een liveblog tijdens de Election Day in Amerika. De recentste post ziet u bovenaan.


   Rikus Spithorst - Verkiezingsnachtmerrie

Niet zo lang geleden ging ik ‘s avonds met een gerust hart naar bed, om de volgende ochtends wakker te worden met het verbijsterende bericht dat de Britten voor een Brexit hadden gekozen. Om die reden kroop ik gisteravond onder de dekens met een gevoel van “eerst zien, en dan geloven” over de verkiezingswinst van Hilary Clinton.

En ja hoor: de Amerikaanse verkiezingsnacht is uitgelopen op een verkiezingsnachtmerrie. Het klootjesvolk koos voor een megalomane kuttengrijper. Een psychopaat. Beroepsidioot Donald Trump wordt de baas in het machtigste land van de wereld. Je zou zeggen “arme Amerikanen”. Maar mijn gevoel gaat meer over “arme westerlingen”. Want de gevolgen voor de hele westerse wereld zullen niet mis zijn. Want nog los van Trumps minachting voor vrouwen en regelrechte rassenhaat, is het voorgestane beleid een onontwarbare kluwen van tegenstrijdigheden.

Zo zegt Trump dat hij werkgelegenheid binnen Amerika wil houden omdat die buitenlanden de banen afpakken. Maar internationale handel vindt Trump van groot belang. Die twee opvattingen gaan eenvoudigweg niet samen. Een ongeleid projectiel, een liegende driftkop aan het roer. Arme wereld.

Trump in het zadel geholpen door de orthodox-christelijke elite. Vrome christenen die “grab em by the pussy” vergoelijken uit angst dat een Democratische president een fatsoenlijke rechter in het Hooggerechtshof benoemt. Trump zal een orthodoxe engerd in het college van opperrechters benoemen.

Dat Amerika nu wordt bestuurd door een psychopaat, betekent voor mij twee dingen. In Europa moeten we de handen ineenslaan om een goed politiek, economisch en militair blok te blijven. En burgers in Nederland roep ik op om te doen wat de Mormonen in Utah ook doen. Hamster een flinke voorraad voedsel, zodat je op eigen kracht een jaar vooruit kan qua eten en drinken. Dat zou best nog wel eens van pas kunnen komen.


  Luc van Lier

02:30 uur

Het is hoogst onzeker of de kiesmannen van Florida naar Clinton gaan. The Redneck Riviera (het westelijk deel van Florida) koos opvallend vaak voor Trump. Dat betekent dat de uitslag ook landelijk nog zeer zeker geen gelopen race is. Verder is opvallend dat mannen en laagopgeleiden meer op Trump stemmen, en dat vrouwen en hoogopgeleiden meer voor Clinton kiezen. Kortom, als het tegenzit, wordt Amerika straks geleid door een soort Boer Koekoek.

  

   Harold International

00:50 uur

Kijk! Schizofreen Trump checkt zelfs even of zijn vrouwtje wel correct stemt. Eén bonk achterdocht op twee poten, onze The Donald. Wordt trouwens een probleem als hij onverhoopt mocht winnen. Dan moet hij een ministersploeg samenstellen. Maar uitsluitend incompetente malloten en rare baantjesjagers zullen onder deze psychopaat willen werken…

Effe checken


   Driek Oplopers

00:08 uur

Een vergeetachtige dame op leeftijd, die slordigheid op slordigheid stapelt? Of een racistische kruizengrijper die uitsluitend kan bestaan op basis van een dubieus zakenimperium? Voor de Amerikaan kiezen uit twee kwaden. We gaan het zien, deze achtste november.