Rikus Spithorst - Verkiezingsnachtmerrie

Niet zo lang geleden ging ik ‘s avonds met een gerust hart naar bed, om de volgende ochtend wakker te worden met het verbijsterende bericht dat de Britten voor een Brexit hadden gekozen. Om die reden kroop ik gisteravond onder de dekens met een gevoel van “eerst zien, en dan geloven” over de verkiezingswinst van Hilary Clinton.

En ja hoor: de Amerikaanse verkiezingsnacht is uitgelopen op een verkiezingsnachtmerrie. Het klootjesvolk koos voor een megalomane kuttengrijper. Een psychopaat. Beroepsidioot Donald Trump wordt de baas in het machtigste land van de wereld. Je zou zeggen “arme Amerikanen”. Maar mijn gevoel gaat meer over “arme westerlingen”. Want de gevolgen voor de hele westerse wereld zullen niet mis zijn. Want nog los van Trumps minachting voor vrouwen en regelrechte rassenhaat, is het voorgestane beleid een onontwarbare kluwen van tegenstrijdigheden. Zo zegt Trump dat hij werkgelegenheid binnen Amerika wil houden omdat die buitenlanden de banen afpakken. Maar internationale handel vindt Trump van groot belang. Die twee opvattingen gaan eenvoudigweg niet samen. Een ongeleid projectiel, een liegende driftkop aan het roer. Arme wereld.

Rechtse domoren zeggen nu, dat de kiezer schoon genoeg heeft van al die liegende politici van tegenwoordig. Een opmerking die hilarisch is in zijn domheid: als er iemand van de leugens en halve waarheden aan mekaar hangt, is het wel Donald Trump.

Trump in het zadel geholpen door de orthodox-christelijke elite. Vrome christenen die “grab em by the pussy” vergoelijken uit angst dat een Democratische president een fatsoenlijke rechter in het Hooggerechtshof benoemt. Trump zal een orthodoxe engerd in het college van opperrechters aanstellen.

Stel je voor. Fraudemakelaar Harry Mens als onze nieuwe premier. Kan zomaar gebeuren. Kijk maar naar het land van de onbegrensde mogelijkheden. Dat Amerika vanaf volgend jaar wordt bestuurd door een psychopaat, betekent voor mij twee dingen. In Europa moeten we de handen ineenslaan om een goed politiek, economisch en militair blok te blijven. En burgers in Nederland roep ik op om te doen wat de Mormonen in Utah ook doen. Hamster een flinke voorraad voedsel, zodat je op eigen kracht een jaar vooruit kan qua eten en drinken. Dat zou best nog wel eens van pas kunnen komen.