9 okt 2014

   Nelis - Het karakter van Amsterdam versus de yup

Zonder dat de meeste mensen zich ervan bewust zijn, is er in Amsterdam een oorlog gaande. Een oorlog om de ziel van de stad. Twee kampen vechten het met elkaar uit. Aan de ene kant de ouderwetse stadsromanticus, aan de andere kant de nieuwerwetse, hippe yup!

Het begon eigenlijk met een statement van de directeur van het Rijksmuseum, Wim Pijbes (uit Veendam, ken je plek!), die zei dat Amsterdam te vies, vol en vuig werd. Hij had het over “middeleeuwse toestanden” in de binnenstad en dat er in de rijke wijken constant vuilniszakken worden aangevreten door ongedierte. Dit was natuurlijk koren op de molen voor het yuppenvolk, dat vanuit Oud-Zuid en het Gooi langzaam bezig is met een veroveringstocht door Amsterdam, in de rug gesteund door pappie en zijn rijke vriendjes. De Jordaan is al lang veroverd, de Pijp is inmiddels ook al onder yuppencontrole en nu lijkt Amsterdam-Oost/Indische Buurt de volgende prooi te zijn.

De yup komt en neemt zijn fobie voor onregelmatigheden, luidruchtige buren en stadsverkeer met zich mee. De yup wil regelmaat. Koffiebarretjes. Biologisch brood in een keurig aangeharkt tuintje. De yup brengt zijn kinderen naar school in een maatpak en een bakfiets en wil niet gestoord worden tijdens het bellen, door welke wildvreemde dan ook. De yup plaatst zichzelf boven de wijk en samen met zijn vriendjes probeert hij de wijk te kneden naar zijn ideaalbeeld. De brutaliteit van de yup gaat inmiddels zelfs zover dat er wordt geklaagd over het lawaai van de Westertoren. En als je van één iets af moet blijven, is het van de Parel van de Jordaan.

Maar helaas, op de Albert Cuyp werd dit weekend maar eens duidelijk hoever het  yuppenbeleid inmiddels is gegaan. Voor het eerst in 110 jaar stonden de kraampjes met de rug naar elkaar, waardoor de bezoekers niet door het midden konden gaan, maar langs de zijkanten. Dit zou de marktervaring verbeteren, aldus de initiatiefnemers. Uiteraard waren er zowel voor- als tegenstanders van dit idee en de stammenstrijd werd weer duidelijk zichtbaar. De “oude” garde sprak van ‘een mongool met geitenwollen sokken’ en de yup vindt het makkelijker, comfortabeler en overzichtelijk.

Amsterdam is een stadsjungle en net als een jungle moet het ongetemd en ongerept zijn. Het leven is de stad is onverwachts, grillig en met leven in alle hoeken en gaten. De zwervers, junks, graffiti en anarchie hoort bij het leven in de stadsjungle. Zonder dit soort karakteristieke eigenschappen bloedt de stad dood.

Wonen in Amsterdam maakt je nog geen Amsterdammer, ik heb het vaak genoeg tegen dergelijk tuig gezegd. Helaas is het vooral geld en aantallen dat het beleid bepaalt en nu dé yuppenpartij bij uitstek D66 de grootste partij in Amsterdam is geworden, zal het er waarschijnlijk niet veel beter op worden…

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.