9 sep 2014

   Luc van Lier - Schippers kan onmogelijk aanblijven

De twee leidinggevenden bij de NZa die Arthur Gotlieb het graf in hebben getreiterd zijn geschorst. Een half jaar te laat. Het is onverteerbaar dat deze twee moordenaars nog ruim zes maanden hun gang hebben kunnen gaan.

De feiten zijn inmiddels genoegzaam bekend. Er is een boek waarin de verbijsterende gang van zaken wordt beschreven. Er was een televisieprogramma waarin zelfs te horen was hoe schofterig Gotlieb werd behandeld. En die feiten zijn niet nu pas bekend geworden. Nee, die smerigheid kwam aan het begin van dit jaar al boven tafel.

Hoe kon het bestaan, dat de twee leidinggevenden nog een half jaar lang gewoon hun werk konden blijven doen? Hoeveel anderen zijn voor en na het begin van dit jaar het slachtoffer geworden van de praktijken van deze twee smeerlappen?

En waarom greep minister Schippers niet in? Zij wist aan het begin van dit jaar al dat er zaken zo enorm mis waren, dat ze zich er niet meer vanaf kon maken met gelul over de zelfstandigheid van haar NZa. Trouwens, dat verwijt treft ook interim-voorzitter Maarten Ruys. Ook hij heeft meer dan twee maanden getalmd met het schorsen van de verantwoordelijken. Onbegrijpelijk, want schoring hangende een onderzoek is in de (semi-) ambtenarij een doodgewone ordemaatregel.

Maar goed, die minister Schippers, die het dus verdomde om haar verantwoordelijkheid te nemen jegens de twee hufters die Arthur Gotlieb vermoordden, bleek opeens wél heel daadkrachtig toen het wél in haar kraam te pas kwam. In de sector waarvoor zij verantwoordelijk is, werden de meest uiteenlopende snoepreisjes betaald door instellingen die onder toezicht stonden, of zaken deden met de NZa, zo onthulde de NRC, en dat was natuurlijk wel lastig. Want dat is natuurlijk gewoon regelrechte corruptie. Dus werd een Beun-de-Haas accountantskantoor ingehuurd om de boel glad te strijken: Flynth Audit. Voor een “nadere beoordeling”. Immers, de redacteuren van de NRC moesten natuurlijk wel voor leugenaar worden uitgemaakt.

Nou ja, wie betaalt, die bepaalt. Dus schreef Flynth Audit een flutrapport vol leugens.

Zo loog Flynth Audit dat er geen zaken waren betaald door instellingen die onder het toezicht van de NZa vielen. Fout: Er werden reizen betaald door ‘Seneca Congres’. Achter die naam zit gewoon zorgverzekeraar VGZ (onder toezicht van de NZa) als financier. Ook loog Flynth Audit dat er geen zaken waren betaald door bedrijven die meedingen naar opdrachten van de NZa. Weer fout: De bedrijven PWC en KPMG hebben reizen betaald voor, en ontvingen opdrachten van de NZa. Voorts beweerde Flynth Audit dat de door PWC betaalde reisjes voor voorzitter Theo Langejan niet relevant zijn. Weer fout: de NZA vond kennelijk dat het nuttig was voor de NZA als haar directeur naar de PWC-congressen ging. Daarom mocht Langejan er heen in werktijd van de NZA. Dat betekent dat hij daar dus zat als directeur van de NZA.

Verder legt Flynt de NRC allerlei woorden in de mond die nooit door de NRC zijn gebezigd, en verzwijgt Flynt de waslijst van andere constateringen van de NRC, die door Flynth  niet onder een vloerkleed van retoriek en smoesjes waren te vegen.

Ja. het accorderen van dit onvoorstelbaar smerige flutrapport valt minister Schippers persoonlijk aan te rekenen. Zaken die de eerste de beste idioot al ziet, hadden niet aan haar aandacht en die van haar ambtenaren mogen ontglippen. Lof voor de NRC, die begrijpt dat de media de waakhond van onze democratie zijn, en de controleur van ons landsbestuur.

Vanmiddag is de Tweede Kamer aan zet. Een debat met Schippers over het gesodemieter bij de NZa, de corruptie aan de top en de moord op Arthur Gotlieb.

Er kan slechts één uitkomst zijn. Een Kamerbreed gesteunde motie van wantrouwen voor Edith Schippers en het vertrek van deze kwalijke bewindspersoon. Iedere fractie die zo’n motie niet indient of steunt, zet 17 miljoen Nederlanders, allen ooit een keer patiënt, te kakken en heeft volkomen maling aan de beginselen van de rechtsstaat.

En wij? Wij hebben vandaag een WOB-verzoek aan het Ministerie van VWS gestuurd. Want wij willen de onderste steen boven over de totstandkoming van dat rapport van Flut. Eh, sorry, ik bedoel Flynth.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.