17 december 2018

Rikus Spithorst - De vaas en de vieze vingers van Mark Rutte

Ik heb een halve dag op mijn handen gezeten om te voorkomen dat ik al te hard tekeer zou gaan. Want voor ik het weet, gaat de discussie over mijn toon, in plaats van over mijn opinie. Hoe dan ook, het moet gezegd: ik vind het een bewonderenswaardige prestatie. Met één krantenadvertentie 17 miljoen Nederlanders in het gezicht spugen. Dat kan alleen als je een sociopaat als Mark Rutte bent.

Volgens Rutte is Nederland “een broos bezit” en “een vaas die we met zijn allen vasthouden”. Rutte is geen liefhebber van “harde tegenstellingen”.

Die prachtige vaas, die Nederland dus is, heeft Mark Rutte al lang en breed in scherven laten vallen. Een paar voorbeelden om uw geheugen even op te frissen.

Voor zijn eerste Kabinet was Rutte niet te beroerd, zich te laten steunen door de grootste splijtzwam die ons land in vele jaren heeft gekend. De onderbuikse engerds van de PVV als gedoogpartner. Je moet maar durven.

Zijn tweede Kabinet bestond vooral uit leugenaars. Ik zal nooit de woorden van Fred Teeven vergeten, toen hij samen met zijn broeder in het kwaad Ivo Opstelten moest aftreden nadat ze meermalen de Kamer hadden voorgelogen over een miljoenendeal met een topcrimineel: Ik deed het voor Volk en Vaderland. Inderdaad, de titel van de NSB-krant uit de donkerste episode van onze twintigste-eeuwse geschiedenis.

Zijn partij werd geleid door een meneer die een miljoenenbedrag opstreek door de leden van een crematoriumvereniging te besodemieteren waar ze bij stonden. Tot het bittere einde bleef Rutte achter deze charlatan staan.

Wat zegt u? Ouwe koeien uit de sloot? Goed dan, dan kijken we even naar wat recentere akkefietjes.

Rutte’s maatje Halbe Zijlstra moest als bewindspersoon het veld ruimen nadat bleek dat hij een ontmoeting met de Russische president Poetin uit zijn duim had gezogen. Dat kwam voor mij niet als een verrassing. Een blind paard kon al zien dat die Zijlstra niet deugde.

Ook vertikte Rutte’s VVD het om hufters uit de Kamerfractie te weren. Eentje vond het nodig om zich op een schandalige manier uit te laten over suïcide op het spoor, een ander bleek de regels rond huisvesting en verhuur met voeten te treden. Wat de VVD betreft allemaal geen enkel probleem. Beide heren maken gewoon deel uit van de VVD-fractie in de Tweede Kamer.

En qua harde tegenstellingen, u weet wel, waar Rutte niet van zegt te houden, even dit. Chronisch zieken werd hun jaarlijkse tegemoetkoming afgepakt. Daardoor gaan chronisch zieken er per jaar dik 200 euro netto op achteruit. Want ja, de Rijksbegroting moest op orde… Tegelijkertijd werd er twee miljard op jaarbasis vrijgemaakt om de aandeelhouders van multinationals te spekken. Het verschil tussen de pechvogels en de mazzelaars in ons mooie breekbare landje is er tijdens de Kabinetten-Rutte al met al bepaald niet kleiner op geworden. En de reden dat Rutte heeft afgezien van die jaarlijkse corruptiebonus van twee miljard voor de multinationals? Was dat vanuit een soort van fatsoenbesef? Nee. Niks daarvan. De enige reden was een SMS'je van Unilever. Strekking: “Steek die poen maar in je reet.”

Je zal toch een mooie, tere, breekbare bloemenvaas zijn. En dan worden aangeraakt door de grootste viezerik van onze eenentwintigste-eeuwse politiek. Ons mooie land, bezoedeld door graaiers, leugenaars, oplichters. Een land, waarvan de inwoners die er blijk van geven dat ze andere meningen hebben dan gepolijst jaknikken met de politiek-correcte massa, als het even kan monddood worden gemaakt. Onterecht worden weggezet als te linkse of te rechtse idioten. Maar wat is er precies links of rechts aan de terechte eis dat ons landsbestuur zich een beetje fatsoenlijk gedraagt? Waarom besteden we uren aan bekvechterij over bijvoorbeeld zwarte, witte of roetgeveegde Piet, terwijl er veel belangrijker zaken schreeuwen om oplossingen, zaken die alleen maar worden verergerd door ons in vele opzichten falende landsbestuur?

“Kop dicht, en voorzichtig zijn!” Het credo van de leugenachtigste premier in vele decennia, van wie heel wat Nederlanders nog altijd duizend eurootjes per jaar tegoed hebben. Alsof wegkijken de kans niet vergroot dat dat mooie vaasje van Rutte te pletter valt…