24 februari 2019

Daafje - Domme Belg

Je hebt slimme en domme mensen, maar nu blijkt ook oliedomme mensen, zelfs onder beroemdheden tref je ze net zo goed aan. Daarvoor verplaatsen we ons even naar Boom, gelegen onder de rook van Antwerpen, (met alle respect voor de Belgen, want niet elke Belg is dom; gelukkig maar!). Dat kan van deze Belgische musicalster helaas wel gezegd worden. Hij - met de naam Arne Decock - heeft de oliedomme prestatie geleverd om na afloop van een verjaardagsfeestje over een hek te klimmen. Hij was toen niet meer jarig - bleek al gauw! - want hij kreeg daarbij de domme pech een elektriciteitsdraad te raken en een korte, maar stevige elektrocutie van flink wat volt maakte zo abrupt en onverbiddelijk een eind aan het vrij korte leventje van deze beroemdheid.

Domme pech? Pech door oliedom te zijn is veel eerder op zijn plaats. Sorry dat ik dit zo zeg, maar iedereen die een beetje verstand heeft (en dat ook daadwerkelijk gebruikt!) zal ongetwijfeld op zijn of haar vingers kunnen natellen dat Arne zelf niet al te snugger was geweest om over dat hek te klimmen, (hoe hard eerlijkheid soms ook kan zijn!). Zijn meisje was heel wat slimmer dan hijzelf en zag van deze levensgevaarlijke stoerdoenerij af. Zij kan het tenminste nog navertellen, maar ongetwijfeld zal dit "toneelstuk" de rest van haar leven door haar gedachte blijven knetteren met de vraag hoe zij dit enigszins had kunnen voorkomen!). Was er drank of een ander narcotiserend goedje in het spel, dan was er voordien zo knettergek geweest om dat in voor het lichaam overmatige hoeveelheid tot zich te nemen, want geloof nou zelf: van 15 pure colaatjes, of glaasjes spa rood ga je heus niet over een hek klimmen (hooguit als je zo nodig naar het toilet moet en zo slim denkt te zijn een flink stuk af te kunnen snijden. Je leven is niet voor geld te koop, dus had ik in zo'n geval allang mijn broek laten zakken en een evt. boete voor wildplassen op de koop genomen, mocht een toevallig voorbijkomende flik (Vlaams voor politieagent, red.) daar getuige van zijn geweest!).

Misschien beseft niet iedereen het volgende, maar spoorbanen zijn beslist niet bedoeld om zelf overheen te lopen, om met een trein locomotief overheen te rijden. Het bijbehorende hek staat er ook niet voor Jan-met-de-korte-Achternaam. Deze dient als afbakening, ofwel ter voorkoming dat mensen zich kunnen begeven op plekken waar zij helemaal niet mogen komen, en al zeker niet waar het bijv. door aanrijd- of elektrocutiegevaar onverantwoord is om als onbevoegde daar te komen). Als je dan jezelf zo groot voelt en boven de wet, (en realiteit) denkt te kunnen staan, en tóch over zo'n hek wilt, moet je ook niet verbaasd zijn als het misgaat en vooral als er stroomvoorzieningen in de directe nabijheid zijn, (Petrus zal hem allang de vraag gesteld hebben hoe iemand zoiets nou in zijn harses gekregen heeft, en geeft die beste man daar maar eens ongelijk in!).

Persoonlijk begrijp ik totaal niet waarom hele volksstammen dan ineens krokodillentranen gaan plengen, (omdat het ineens om een beroemdheid gaat?). Was Arne een Held? Misschien op de planken, maar op het eind (vlak voordat onherroepelijk het doek viel) werd het een held op sokken. Ben je als beroemdheid ineens onsterfelijk, oid? Nou, je ziet het zelf: het tegenovergestelde bewijs is hiermee voor de zoveelste keer overduidelijk en onomstotelijk geleverd. Iedereen wordt hiermee maar eens haarfijntjes erop gewezen dat regels voor iedereen gelden, en dat ook beroemdheden natuurkundige wetten en regels nooit, maar dan ook nooit kunnen overtreden. De regie om daar verantwoord mee om te gaan heb je toch echt helemaal zelf in handen. Laten we er met zijn allen een leerzaam voordeel uit dit alles halen en voorgoed voornemen om zelf zulke domme- en levensgevaarlijke capriolen (voortaan) achterwege te laten. Veel sterkte en welkom in de realiteit!