26 juni 2018

  FraLa - Schurkentrekker

Misschien dat een paar vriendjes van Trump vrolijk worden van de straks wellicht nog verder uit de hand lopende handelsoorlog, maar ‘John with the cap‘ mag het gelag (en het gelach) betalen. Want geen enkele econoom kan mij doen geloven dat die importheffing betaald zal worden door degenen die de spullen het land willen binnenkrijgen. Het eindproduct wordt dus zoveel procent duurder en dat mag Mr. Average dan extra ophoesten.

Helaas is het (waarschijnlijk) zo dat de Trumpianen pas echt uit hun dak gaan als door die extra heffing een product van Amerikaanse bodem net zo duur of zelfs goedkoper wordt dan het importproduct. Dan willen Mr. & Mrs. Yank best vol overtuiging “America first” roepen. Is het prijsverschil met importproducten nog te groot dan zal de portemonnee het in de meeste gevallen winnen van gekunsteld patriotisme.

Om het te verwachten prijsverschil verder te nivelleren zullen tal van bedrijven hun productieproces verder automatiseren. De fabrieksarbeider wordt zo een steeds schaarser beroep. Voorts is er een enthousiaste geleerde die overal ter wereld lezingen houdt over volmaakt nutteloze banen. Het afschaffen daarvan zal vooral in de VS zeer snel serieus worden overwogen. Beide maatregelen samengevoegd geeft dat bedrijven een hoop lucht als het dus gaat om maandelijks terugkerende loonkosten. Forse hoeveelheden Amerikanen dreigen dus ‘the dick’ te worden. En socialisme in de VS is zo’n beetje even erg als uitbundig seks bedrijven op een altaar tijdens de hoogmis.

Over seks en Trump gesproken… Waarom moet ik elke keer als ik dat hoofd en dat haar van die man zie aan “golden shower” denken?

Harley Davidson dreigt nu slachtoffer te worden van Europese tegenmaatregelen. Men denkt erover delen van de productie naar een plaats buiten de VS over te brengen. Dat was niet helemaal de bedoeling van Mr. President. Zou Trump trouwens iets te maken hebben gehad met het feit dat het WK voetbal 2026 (o.a.) in de VS zal worden gehouden? En wat is de invloed geweest van Sepp Blatter? Die huppelt met zijn 1.61 meter vrolijk in Moskou rond en heeft de warme belangstelling van kameraad Poetin (1.70 meter). Soort zoekt soort en dus een gevalletje van schurkentrekker? Zijn deze lieden aan het brainstormen geweest en gunt men het Amerikaanse volk brood en spelen? Of trekt Trump zich – net als bij het klimaatakkoord – op een bepaald moment terug, omdat de openingswedstrijd in Canada of Mexico gespeeld dreigt te worden? Wordt hier door de FSB een ragfijn spel gespeeld om de USA in de ogen van de wereld tot een paria te maken? Een mens kan zich heel wat afvragen.

Als ik René Froger reclame hoor maken voor wat klinkt als “IJ luf” heb ik steeds het gevoel dat hij het over een multi vocale bril heeft, in plaats van een multi focale bril. Misschien moet ik eens een afspraak maken bij Beter Horen. En helemaal als het toch om een multi vocale bril blijkt te gaan. Zo’n meerstemmig kijkding wil ik wel eens beluisteren.

Ik las laatst iets over een nieuwe locatie voor het plaatselijk hospice. Ik vraag mij dan af of er ergens in Nederland al een hospice is met de naam “De Pijp”.

Tot slot vraag ik mij af hoe het zit met de privacy van de fans op de tribunes van de stadions in Rusland. Met ferme regelmaat worden die in beeld gebracht, al wordt door de regisseur snel overgeschakeld als iemand in de gaten krijgt dat hij of zij in beeld wordt gebracht. Men maakt mij niet wijs dat al die in beeld gebrachte figuren daarvoor toestemming hebben gegeven. Zit je gezellig met je secretaresse op de tribune, terwijl je vrouw denkt dat je een eenvoudige zakenreis maakt, word je door zo’n camera ‘gepakt’. Ik snap nu ook beter het nut van die Gullit-petjes met dreadlocks en waarom fans zich onherkenbaar schilderen. Niemand die zich over de schending van de privacy van de stadionbezoeker druk maakt. Maar o wee als het over Facebook of de lijst van geslaagden van een middelbare school gaat…

Als ik Mark Zuckerberg was, zou ik bij de volgende ophef over zijn Facebook-gebeuren toch even aandacht vragen voor iets wat toch sterk op selectieve verontwaardiging lijkt.