Driek Oplopers - Inteelt in Staphorst

Uit de oude doos. Voor het eerst gepubliceerd op 3 februari 2010. Herhaald op 4 oktober 2020 naar aanleiding van de ophef over kerkdiensten met 600 zingende mondkapjeslozen, midden in de Corona-pandemie.

Wat een belachelijke idioten. Ons Godsdienstwaanzinnige volksdeel. Bevattelijk Vrijgemaakt Gereformeerd Hersteld Artikel 12 ofzoiets. Het kost me echt de grootste moeite om niet in de lach te schieten als ik aan ze denk. Hun vrome fiets mag op zondag de deur niet uit. Veroordeelde incestplegers maken deel uit van hun schoolbestuur. Ouderlingen vragen de 13-jarige dochter van een gescheiden vrouw te eten om haar uit te horen of de nieuwe vriend van mama weleens blijft slapen. Weer andere ouderlingen vergrijpen zich onder het mom van predestinatie aan meisjes van 16. Vanaf de kansel prediken ze dat Hitler handelde in de beste bijbelse tradities. Qua muziek denken ze dat er alleen maar hele noten bestaan, en koken kunnen ze ook niet: voor het eten doen ze een schietgebedje of het alsjeblieft een beetje te vreten mag zijn, na het eten smeken ze hun God om een beetje succesvolle spijsvertering. Echt heel raar volk.

Gelukkig wonen ze op een kluitje, zodat we verder niet alteveel last van ze hebben. Een lelijke streep op de landkaart van Nederland. De Bible-belt, met als episch centrum het onooglijke dorp Staphorst.

Eigenlijk ben ik daar best wel een voorstander van. Het land indelen op basis van religie. In de praktijk werkt dat best al aardig. Veruit de meeste Moslims wonen in de westelijke buitenwijken van Amsterdam, de meeste katholieken in de strook Tilburg-Maastricht en de meeste Bevattelijk Vrijgemaakt Gereformeerd Hersteld Artikel 12-gelovigen op of om de curve Middelburg-Amersfoort-Meppel. Prima.

Eigenlijk kleeft er maar één nadeel aan deze regionale samenbundeling. Iets met volksgezondheid. In het zuiden tiert het gevaar van overgewicht welig, wegens de invloeden van het rijke Roomse leven. Maar er is nog iets ergers aan de hand. Je komt door die geografische concentraties van gelijkgestemden nooit eens iemand tegen vanuit een andere bevolkingsgroep. En dat is een pas écht een bedreiging voor de volksgezondheid. Inteelt!

Het ergst is die inteelt doorgeslagen binnen de Bevattelijk Vrijgemaakt Gereformeerd Herstelde Artikel 12-gemeenschap. Daar wordt bij een huwelijkskandidaat niet de vraag gesteld of hij een beetje voor zijn vrouw kan zorgen. Daar wordt niet gevraagd of hij zijn vrouw niet in elkaar zal slaan. Nee, de enige vraag die aan de orde is, luidt: “Is hij van de kerk?” En dan krijg je dus medische problemen. Afgezien van het feit dat mensen door inteelt er in sommige gevallen niet mooier op worden -wat nog wordt verergerd door het gebod om er alles aan te doen om er zo onaantrekkelijk mogelijk uit te zien door het uitsluiten van goede kappers, juiste make-up en eigentijdse en elegante kleding- is er een ander, ernstiger probleem. Inteelt kan, zo moet u weten, ook ten koste gaan van de verstandelijke vermogens.

Een schoolvoorbeeld van dat effect wordt gevormd door het gemeentebestuur van het Overijsselse dorp waar ik het in dit betoog over heb. In de Staphorster bodem bevinden zich oudheden. Hoog tijd voor een inventarisatie. Wat voor oudheden liggen daar, en hoe oud zijn ze? Dus heeft Staphorst een archeoloog in de arm genomen. En die heeft in lijn met de aan hem verstrekte opdracht uitgezocht wat er allemaal voor moois in de Staphorster bodem te vinden is. Hij kwam tot de conclusie dat er heel oude zaken in de bodem waren te vinden. Fossielen van vele tienduizenden jaren oud. Maar dát mocht niet van de Staphorster gemeenteraad. Want die zijn aanhanger van het waanidee dat de aarde slechts 6.000 jaar oud is. Ondanks allerlei onomstotelijke wetenschappelijke bewijzen dat de leeftijd van de aarde een kwestie van miljoenen jaren is. Maar als je je je hele leven hebt laten wijsmaken door de dominee dat de aarde echt dateert van 4.000 jaar voor Christus, dan is dat even wennen.

Goede raad was duur, in Staphorst. De archeoloog in kwestie moet nu in zijn rapport de mededeling opnemen, dat het heel goed zo kan zijn dat de bodemvondsten toch niet ouder dan 6.000 jaar zijn. En wat was de argumentatie van de gemeenteraad? “Wij hebben het onderzoek betaald, dus wij bepalen wat er in komt te staan.” Een schoffering van de wetenschap. Een schoffering van een wetenschapper. Gepleegd door een stel verstandelijk gehandicapten. Fraai volk, die Bevattelijk Vrijgemaakt Gereformeerd Hersteld Artikel 12-aanhangers.

Soms kunnen we wat leren van het buitenland. Zoals van Israël. Daar heeft men een muur gebouwd. Om de Arabieren een beetje tegen te houden. Wellicht is het een idee om ook Staphorst maar van het weldenkende deel van ons land af te scheiden door een fraai en stevig hekwerk. Beter zo. En wie er dan tóch een kijkje wil gaan nemen, hoeft geeneens een kaartje te kopen. Nee. Die betaalt slechts vermakelijkheidsbelasting.