6 september 2018

  Paul - Lang leve de rat

Dat ik dit stukkie met heel korte armpjes zat te typen was mogelijk geweest. Vanzelfsprekend had ik dan nog steeds een scherpe tong, maar dat je je eigen billen niet kan afvegen lijkt mij een drama. Nou, erger, dat je niet in je neus kan peuteren, omdat je geen handen en vingers hebt, dat…

Mijn moeder wilde best wel de slaappillen van de buurvrouw gebruiken, maar ging eerst even te rade bij de huisarts die bulderde “zwangere vrouwen krijgen niks, helemaal niks. Niets. Je weet nooit wat het doet bij de foetus. En dan, over 6 maanden zul je voor de komende 20 jaar aan slaaptekorten lijden, dus dat halve jaar kan er ook nog wel bij. Ik verbied het je”.

Mijn buurjongen had korte armen, en niemand wist waarom. Softenon, bleek later.

Blijkt dat Softenon toch helpt: tegen lepra. Heel goed zelfs. En heel erg goedkoop. Je mag alleen niet zwanger worden tijdens de kuur.

Je zult maar een ziekte hebben waar slechts één geneesmiddel voor beschikbaar is. Die middelen zijn meestal heel erg duur. Nu was er een middel tegen galstenen op de markt dat ook werkte tegen de zeldzame stofwisselingsziekte CTX. Ontwikkeld door FalkPharma, een farmaceut en filantroop. Je slikte per jaar 300 euro weg. Goedkoop. Toen de filantroop stierf kocht een andere farmaceut het patent zodat het op de markt kon blijven. Voor 300 euro. Mooi. Denk je. De farmaceut, Leadiant, kocht en passant ook de concurrenten van het middel tegen CTX op.

Prachtig. Verwacht je. Maar nee. Leadiant haalde alle concurrerende merken van de markt, zodat er nog maar één vorm van anti-CTX overbleef. Geweldig, top, beter kan niet. Eén veilig middel van één farmaceut. Voor 300 euro. Blijkt dat men er achter is gekomen dat het CDCA ook geschikt is voor een andere, zeldzame, stofwisselingsziekte.

En omdat dat een niche is en de farmaceut een onderzoekje heeft gedaan mag het volgens de wet als nieuw geneesmiddel op de markt verschijnen en heeft de Leadiant het middel 500x duurder gemaakt: 140 euro per pil. Leadiant heeft ervoor gezorgd dat er maar één fabriek is waar ze die pillen maken, zodat het middel tegen galstenen en CTX opeens 150.000 euro per jaar kost.

En dat betalen wij met ons allen via ziektekostenverzekeringen.

Nu kon de apotheker van het AMC het middel namaken voor 180 euro per jaar. Maar Leadiant klaagde de apotheker aan, want er zat ‘rommel’ in het middel. Wat trouwens ook zat in hun middel, maar minder. En dat hebben ze gewonnen. Dus kost het medicijn weer 1,5 ton, per patiënt per jaar

Wat een ratten. En dat is een belediging voor ratten. Lang leve de rat.

Ik had gewild dat de moeders van de bazen van Leadiant Softenon hadden geslikt. Nee, dat is niet waar, dat wil ik niet. Maar een korte periode met lepra besmet raken, heel misschien wel. Zodat de directie zijn vingers kwijt raakt en niet meer in de neus kan pulken. Maar gelukkig; er bestaat een goedkoop medicijn voor. En dan heb je goed testmateriaal om te kijken in hoeverre je nog in je neus kunt peuteren.

Want testen op ratten, dat doen we niet meer.