3 juli 2019

Rikus Spithorst - Overweeg zwembadverbod Marokkaanse jongens!

Nee hoor, we mogen niet stigmatiseren, vinden veel wereldverbeteraars die zelf gelukkig niet in een allochtonenwijk wonen. En als je man en paard noemt, word je al gauw uitgemaakt voor racist. Maar ondertussen worden meisjes van zo’n 15 jaar door Mohammed en Driss in het zwembad bij hun kut gegrepen.

Jazeker, er is een probleem: in zwembaden worden jonge meisjes veel te vaak geïntimideerd, aangerand en soms zelfs verkracht en de daders zijn telkenmale jongeren van Marokkaanse komaf. Dat probleem valt niet te ontkennen. Daarnaast zijn deze jonge Marokkanen vaak de aanstichters van massale vechtpartijen. Valt ook niet te ontkennen.

En ja, daar moet iets aan worden gedaan. Maar wat dan?

Allerlei goede maatregelen, zoals pasjessystemen zijn door mensen die het probleem bagatelliseren naar de prullenmand verwezen. Want privacy. Dus uit de hand gelopen privacydenken weegt zwaarder dan het veel te grote risico dat meisjes van een jaar of 15 door Mohammed of Driss in hun kruis worden gegrepen.

Er is geen enkele twijfel over, dat het probleem wordt veroorzaakt door vertegenwoordigers van een bepaalde bevolkingsgroep. Dat is pijnlijk, maar wel gewoon een feit. Dus dient bij de oplossing te worden gefocussed op de daders: jongens onder de 20 van Marokkaanse komaf die zwembaden bezoeken. Maar laten we nu niet met een kanon op een mug schieten. Dus nee, we vallen de Marokkaanse buurtbakker er niet mee lastig. Dus nee, we vallen die Marokkaanse knul die stage loopt bij een bedrijf er niet mee lastig. Maar -zolang er geen betere oplossing is geaccepteerd en ingevoerd- lijkt een toegangsverbod tot zwembaden voor jonge Marokkaanse jongens mij een noodmaatregel die zeker het overwegen waard is. De goeden moeten onder de kwaden lijden, zegt het spreekwoord. Soms is dat inderdaad zo.

Nee, een fraai idee is dit niet. Hoogstens het minst slechte, bij gebrek aan beter. Een gewetensvraag: is een tijdelijk zwembadverbod voor een hele groep mensen erg? In ieder geval niet erger dan een toegangsverbod tot de Kuip als Ajax tegen Feijenoord speelt (want lang niet iedere Ajax-fan is een vernielzuchtige hooligan). En zéker niet erger dan het laten voortbestaan van de veel te grote kans dat jonge meisjes in het zwembad worden omsingeld en verkracht.

Met deze column begeef ik mij op glad ijs. Toch heb ik behoefte om deze streng-maar-ook-genuanceerde kijk op de zaak te publiceren. Want een vriend van mij gaat hard tekeer op Facebook. Maar ik snap zijn frustratie wel. Je zal maar vader zijn van twee tienerdochters die graag het zwembad bezoeken…