13 oktober 2018

  Rikus Spithorst - Het vaandel van Twan Huys

“Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel.” Hij zei het echt, beroepshufter Twan Huys. Tegen RTL-Boulevard. Best sneu dat RTL4 in Boulevard de presentator van een ander RTL4-programma de gelegenheid biedt om zijn eigen straatje schoon te vegen, met zijn “ Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel.” Bulderend van de lach lazer ik zowat van mijn stoel. Twan Huys. Betrouwbaarheid hoog in zijn vaandel. Hou toch op. De schofterige manier waarop hij Jenny Douwes gisteren naar de studio lokte en vervolgens live in de uitzending met de gemaakte afspraken zijn reet afveegde, is bepaald niet zijn eerste grove misstap.

Maffiamaatje Huys (u weet wel, van dat schaamteloos kritiekloze interview met onderwereldpsychopaat Willem Holleeder) is al sinds jaar en dag bepaald niet zuiver op de graat. Zoals hij mij ooit met de grond gelijk maakte nadat ik in een column stevige kritiek had geuit op hoe Femke Halsema het had opgenomen voor brandbommenpoliticus Wijnand Duyvendak: te goor voor woorden. Ik werd naar de studio gelokt met een uitnodiging om in NOVA mijn verhaal te doen, maar achter mijn rug om werd mijn baas gebeld met het verzoek om mij te ontslaan “omdat dat wat meer body aan het interview zou geven”, en in de uitzending beweerde Twan Huys dat Halsema naar aanleiding van de column die ik had geschreven, politiebewaking had gekregen. Wat Huys daarbij verzweeg, was dat Huize Halsema ook daarvoor al werd bewaakt. Die bewaking stond dus geheel los van de column. Het persoonlijk leed dat mij na dit onvervalste staaltje riooljournalistiek overkwam valt met geen pen te beschrijven. Maar het feit dat het Openbaar Ministerie vervolgens oordeelde dat er met de gewraakte column niets mis was, nee, daar hebben we meneer Huys nooit over gehoord. En nee, NOVA en Twan Huys waren niet aangesloten bij de Raad voor de Journalistiek, dus klagen was feitelijk onmogelijk.

En ja, ik ben er trots op hoe ik na mijn rehabilitatie door het OM met bloed, zweet en tranen weer ben opgekrabbeld. Boegbeeld van een reizigersorganisatie, en mijn meningen wegen zwaar in OV-land. Het is hoe dan ook volkomen onterecht dat Twan Huys door zijn vakgenoten wordt bewierookt. “Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel.” Schei toch uit.

Maar goed, gisteren werd de stoere Friezin Jenny Douwes door Twan Huys genaaid. (En even voor de goede orde, deze column gaat niet over de vraag of ik nu voor of tegen Zwarte Piet ben. En ook niet over wat ik vind van het recht van demonstratie.) Maar Jenny Douwes is een van de drijvende krachten achter de snelwegblokkade, die twee bussen antipieten de doortocht naar Dokkum verhinderde. Douwes en haar getrouwen vreesden dat de antipieten de feestelijke intocht van Sinterklaas zouden verstoren, zoals in daaraan voorafgaande jaren ook was gebeurd. Dat leidde tot een rechtszaak, en naar aanleiding daarvan werd Douwes gevraagd om in het programma van Twan Huys op RTL4 haar verhaal te komen doen. Omdat Douwes geen zin had in een aanvaring met het boegbeeld van de antipieten, de veroordeelde crimineel Jerry Afriyie, stelde zij voor haar komst naar de studio als voorwaarde dat ze niet samen met hem in de uitzending aan tafel wilde. Het was aan Twan “betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel” Huys om daar ja of nee tegen te zeggen. Het werd ja, dus de voorwaarde van Jenny Douwes werd gehonoreerd. Of je het daar als televisiekijker of betrokken burger nu mee eens bent of niet, dat is een keiharde afspraak.

Dat Twan Huys live in de uitzending aan Jenny Douwes te verstaan gaf dat Jerry Afriyie ook aan tafel hoorde, is een schofterige manier van omgaan met afspraken. Daar sta je dan, met je “Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel.” Wat Huys mevrouw Douwes heeft geflikt, is van dezelfde orde als op de kop af tien jaar geleden mij uitnodigen, achter mijn rug om mijn ontslag bedisselen en liegen over politiebewaking door mijn schuld.

Meermalen heb ik gesteld dat fatsoenlijke ondernemers niet in het RTL-programma van vastgoedsjacheraar Harry Mens behoren te verschijnen. Nu roep ik iedereen die in de wereld van politiek, kunst en samenleving iets voorstelt op, zichzelf serieus te nemen en niet in te gaan op uitnodigingen van Twan Huys en zijn zieltogende kijkcijferfiasco. Want ook een serieus gevoel van eigenwaarde kan in je vaandel staan.