15 oktober 2018

Rikus Spithorst - Het gore kwartiertje van Twan Huys

Nu, een paar dagen na het schofterige gedrag van Twan Huys in zijn kijkcijferfiasco RTL-Late Night, staat nog steeds als een paal boven water dat afspraken met Jenny Douwes in de live-uitzending door Twan Huys werden genegeerd. Ach ach, de nieuwe smoes van Twan Huys schijnt te zijn dat het allemaal zo vreselijk hectisch was. Want er werd kort voor de uitzending nog van gedachten gewisseld over de voorwaarden die Jenny Douwes had gesteld aan haar medewerking aan het programma.

Ik citeer Twan nog maar een keer. “Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel.” Ik krijg maar geen genoeg van dat citaat. “Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel.” Eerder schreef ik al dat het schofterige gedrag van Huys van alle tijden is. Nu ga ik graag nog even in op de manier waarop Huys in staat is om om te gaan met gebeurtenissen vlak voor de uitzending.

Tien jaar geleden. Een kwartier voor de uitzending. Ik zat al op de redactie van NOVA aan een kopje koffie. Twan Huys kwam binnen, en smoeste iets met een redacteur. Die redacteur verontschuldigde zich. Hij moest nog even een telefoontje plegen. Later bleek, dat hij op dat moment een laatste poging waagde om mij te laten ontslaan bij de website waar ik destijds columneerde. Een verslag daarvan vindt u hier.

Dus Twan Huys is prima in staat om met gebeurtenissen vlak voor de uitzending om te gaan. Geen enkel probleem. Ook niet als het gaat om welbewuste misleiding en manipulatie. U weet toch? . “Ik doe dit vak nu twintig jaar en betrouwbaarheid staat hoog in mijn vaandel.”

Die man deugt niet. Hij heeft het slechtst denkbare karakter. Hij is een narcistische sociopaat. De hedendaagse versie van de beroemde radiopresentator Max Blokzijl. Een fatsoenbesef van nul komma nul. Een moraal waar de toon van zelfs mijn woedendste columns nog als een vrolijk liefdesverhaal bij afsteekt.

Ik schreef het zaterdag ook al, en ik herhaal het nog maar een keer. Dus nogmaals roep ik iedereen die in de wereld van politiek, kunst en samenleving iets voorstelt op, zichzelf serieus te nemen en niet in te gaan op uitnodigingen van Twan Huys en zijn zieltogende kijkcijferfiasco. Want ook een serieus gevoel van eigenwaarde kan hoog in je vaandel staan.