31 mei 2018

  Rikus Spithorst - Homofoob Ben de Vlugt

Hebt u weleens van Ben de Vlugt gehoord? Zal wel niet. In ieder geval niet, wanneer u een Randstedeling bent. Want Ben de Vlugt zit veilig weggestopt in de periferie van ons land. In Hengelo.

Daar is hij schoolhoofd. Waar in het algemeen een schoolhoofd nog wel enigszins in staat moet worden geacht tot redelijk nadenken, heeft men die functie-eis op de Anninkschool bij de jongste selectieprocedure laten vallen. Dus werd Ben de Vlugt aangesteld als hoofd van deze sneue basisschool.

Onder leiding van Ben de Vlugt kabbelde het leven op de Anninkschool rustig voort. De boerenkind’ren in de klas maakten bedaard hun sommen onder toezicht van leerkrachten die voor de invoering van de rekentoets de PABO hadden doorlopen, ’t kofschip werd fijn uitgelegd aan de hand van schoolposters van Cornelis Jetses en aan het einde van groep 8 voerden de kindjes een mooie musical op, met andere liedjes dan “Lekker op de trekker” en “Mooi, mooi. Mooi man”. Niets aan de hand, dus. Het leven is goed en kalm, in de provincie.

Tot het einde van dit schooljaar, welteverstaan. Voor de jaarlijkse musical hadden dit keer twee kinderen het plan op gevat, samen een homostel te spelen. Niks jongetje-meisje. Jongetje-jongetje kon ook. Dat hadden ze weleens gezien op de televisie, die vanuit het Gooi door de Amsterdamse grachtengordel-elite ook op de Oost-Nederlandse kabelnetten wordt ingestraald. Tijd voor Ben de Vlugt om met harde hand dit zedeloze verval ene halt toe te roepen. “Homofielen in mijn toneelvoorstelling, dat kan niet.” U leest het goed, in het hoofd van Ben de Vlugt heet een homoseksueel nog gewoon een homofiel, en wordt de gekleurde medemens nog gewoon een neger genoemd.

Maar goed. Ben de Vlugt greep in. Geen homostel in zijn eindejaarstoneelstukje. Afgelopen, uit!

Toen aan Ben de Vlugt werd gevraagd, waarom hij de rol van het liefdeskoppel had geweigerd aan twee jochies, was de laffe smoes van Ben de Vlugt dat de ouders van een andere leerling Jehova’s Getuigen zijn, en dat die aanstoot aan een openlijke verwijzing naar homoseksualiteit zouden nemen. Kijk, dan ben je dus een eersteklas droplul. Ben de Vlugt verschuilt zich dus achter anderen om zijn eigen bekrompenheid recht te breien. Want wat bleek: Ben de Vlugt heeft die ouders in kwestie helemaal niet geraadpleegd!

Onze nieuwe collega Arthur Govers schreef vandaag dat Amsterdammers wel wat meer zelfmedelijden mogen hebben. Mwah… Als Randstedeling doe ik altijd mijn best om niet neer te kijken op achterlijke provincialen. Maar Ben de Vlugt heeft -in ieder geval voor vandaag- dat streven toch een beetje gedwarsboomd. Want dat Ben de Vlugt een achterlijke droplul is, daar kan dus geen twijfel over bestaan. Maar erger nog: hij is niet tot de orde geroepen. Niet door het schoolbestuur, niet door de ouders van zijn leerlingen en niet door de Hengelose bevolking.

Daarmee is Ben de Vlugt het boegbeeld van achterlijk Nederland. Ben de Vlugt. Onthoud die naam.