18 jan 2017

   FraLa - Wat gij niet wilt dat u geschiedt…

De elite heeft maar naar het volk te luisteren. En het volk wil Nexit, want dan hoeven ‘we’ niets meer aan Brussel te betalen. Nu wil slechts een vrij beperkt deel van ‘het volk’ echt een Nexit, maar laten we even theoretisch doorgaan. Voordat een ander land in navolging van het Verenigd Koninkrijk uit de EU wil stappen, komt er wellicht een Europees referendum en daaruit blijkt dat ‘het volk’ van Europa de EU in stand wenst te houden. Dat is dan even slikken voor de voorstanders van Nexit, maar ja, als het volk het wil…

“Ja, maar dat komt door al die arme landen”, wordt er vervolgens geroepen. “Wij hier in Nederland denken daar totaal anders over.”

Wij zijn een welvarend land. Sommigen denken daar – uit politiek oogpunt - wat anders over, maar vergeleken met bijvoorbeeld Griekenland hebben wij aanzienlijk minder reden tot klagen. Dat willen ‘we’ graag zo houden en die Grieken moeten het maar uitzoeken. “Wij gaan als ‘rijk land’ toch niet een beetje voor die armoedzaaiers zorgen. Doe even!” Aldus de Nexit-liefhebbers.

Het is niet te hopen dat deze manier van denken gemeengoed gaat worden. Dan kunnen we het Ministerie van Sociale Zaken wel opheffen. Mensen met werk moeten een beetje gaan zorgen voor mensen zonder werk. Doe even!

“Ho stop, niet zo kort door de bocht”, roepen nu de Nexit-figuren. “Binnen Nederland moeten we wel gewoon lekker sociaal blijven doen (en bij voorkeur alleen voor echte autochtonen), maar daarbuiten dus niet.” Grenzeloos schaamteloos? Dacht het wel.

En over grenzen gesproken. Herinvoering van grenscontroles zou Nederland in 2020 zo’n 9 miljard kosten volgens het CPB. Scheelt toch een slok op een borrel met de netto afdracht van 2,5 miljard nu.

Stoere taal gelezen van PM May. Helemaal de wil van het volk doen, ook al zal er in eerste instantie economische schade ontstaan. Eerst nog maar eens zien of ze alle onderdelen van het VK bijeen weet te houden, want met name de Schotten en Noord-Ieren denken duidelijk anders over dit Brexit.

Geen idee wat de consequenties zijn van wel of niet in de ‘single market’ opereren en welke andere onderhandelingen er de komende (tien ?) jaren gevoerd gaan worden, maar ik ben ervan overtuigd dat de ‘jongens in Brussel’ hun uiterste best zullen gaan doen om het de Britten zo lastig mogelijk te maken. Als de Britten flink op de blaren van hun exit moeten zitten, zal dat het animo van andere landen met exit-plannen aanzienlijk verminderen.

Mevrouw May wist ook nog te melden dat zij een solo-uittreden van Engeland uit de EU (dus zonder de andere leden van het VK) niet ziet zitten. Maar Nederland met zijn krap 17 miljoen inwoners (tegen zo’n 53 miljoen in Engeland) zou dat wel kunnen??? Ik moet opeens aan een door een gezin gerund levensmiddelenzaakje uit mijn jeugd denken. Pal naast een vestiging van Albert Heyn wist men weliswaar nog een aantal jaren het hoofd moeizaam boven water te houden, maar het winkeltje is inmiddels - net als vele andere - verdwenen uit het straatbeeld. In principe zie ik Nederland als dat kleine levensmiddelenzaakje van weleer. Gedoemd te verdwijnen. Uitzonderingen als Zwitserland en Noorwegen zie ik het op lange termijn toch ook nog moeilijk krijgen. Als EU zijn ‘we’ nu nog de grootste economische macht ter wereld. Na Brexit zal USA de eerste plaats weer innemen. Afgezien van China zullen landen als India, Brazilië en Rusland (de zogenaamde BRIC-landen) samen met Mexico, Indonesië en Turkije (en wellicht ook Zuid Afrika) een steeds belangrijker rol gaan spelen. Als EU mag je (nu) tenminste nog aanwezig zijn als de grote jongens over wereldeconomie gaan praten. Als we allemaal gaan ‘exitten’ en er geen EU meer over is, krijgen we van de USA, Japan en de BRIC-landen wel te horen in welke hoek we voortaan mogen plaatsnemen. Dat kon wel eens de hoek zijn waar de klappen vallen. Als EU kunnen we (nu nog) meepraten over de toekomst van de wereld in het algemeen en die van ons werelddeel in het bijzonder.  Maar dat zijn allemaal overwegingen die de Nexit-ofiel weinig boeien. Meer het type van “na mij de zondvloed”. Enthousiast lid van de moppermaffia. Als je deze lieden morgen het vermogen van John de Mol ter beschikking stelt, mopperen ze luidkeels dat Bill Gates nog veel meer heeft…