30 jan 2017

   FraLa - Uitleg

Uitleg. Daar zit ik dringend om verlegen. Bij kwaliteitsmedia (BBC; Volkskrant; NRC Handelsblad; Washington Post) worden incidentele zaken soms inzichtelijk gemaakt, maar een goede uitleg over ‘het groter verband’ heb ik gemist. Ik weet ook niet precies wanneer ‘het’ allemaal is begonnen. Het “wanneer” is wat mij betreft aanzienlijk minder boeiend dan het “waarom”. Menigeen zal zich nu toch langzamerhand wel afvragen waarover ik het in vredesnaam heb.

Welnu, ik heb het over het zich steeds verder verbreidend negativisme en de ongebreidelde dadendrang van de ‘moppermaffia’. Sociale media en platforms waar men – vaak anoniem – zijn/haar gal kan spuwen faciliteren naar mijn idee deze ontwikkeling. Ik ben oud genoeg om bij “vroeger” aan een flinke hoeveelheid jaren te kunnen denken. Inderdaad werden er vroeger ook fouten gemaakt en ook toen probeerde men met bepaalde regelmaat e.e.a. te verdoezelen en ‘onder het tapijt te vegen’. In het algemeen zonder succes. De gevolgen voor verdoezelaars en tapijtvegers waren vaak aanzienlijk. Dat was te danken aan de inzet van 3 groepen. 1. Kritische, oplettende (soms individuele) Kamerleden, die met groot plichtsgevoel ALLE stukken zorgvuldig bestudeerden. 2. Een alert Openbaar Ministerie  3. Gedreven journalisten. Tegenwoordig trekken hele hordes verbolgen Nederlanders ten strijde. Zelfs een hint dat er ergens iets niet helemaal volgens het boekje is verlopen, is al voldoende voor een spontane volkswoede, waarbij weemoedig aan het Wilde Westen en lynchpartijen wordt gedacht. Of de hint op feiten is gebaseerd, doet verder niet zoveel ter zake. Het belangrijkste is dat er iets te twitteren en te facebooken valt. En niet te vergeten reacties naar media sturen. Afgezien van de notoire azijnzeikmedia als GeenStijl mag vooral de (gratis) Nieuwsbrief van het Algemeen Dagblad zich verheugen in de belangstelling van tal van moppermaffiosi. Mij valt daarbij op dat er nogal wat reacties ‘onder werktijd’ worden geproduceerd. Of men zit in de tijd van de baas niet te doen waarvoor men betaald wordt, of men heeft geen baas, omdat het pensioen inmiddels wordt genoten, of men heeft geen baas meer, omdat men in de tijd van de baas niet deed waarvoor men was aangesteld. Misschien kunnen ze met zijn allen een sociëteit oprichten. Ik heb er al een naam voor: De Moppertrommel.

Wat mij bij het lezen van de reacties eveneens is opgevallen is het feit dat veel ‘reaguurders’ blijkbaar niet goed hebben opgelet toen de lessen grammatica werden gegeven en ook bij de lessen “spelling” vermoed ik een regelmatige absentie. Tot slot zie ik vooral verzet en schoppen tegen bestaande zaken en slechts zelden wordt e.e.a. vergezeld door suggesties, die tot verbetering zouden moeten leiden. Deze mensen roepen over het CBS dat Rutte de cijfers manipuleert, over de Rekenkamer dat ze nieuwe zakjapanners moeten kopen, over het CPB dat dit geïnfiltreerd is door de linkse elite, over de rechterlijke macht dat die bestaat uit paladijnen van D66 enz. enz. Als het Amerikanen zou betreffen, moet gedacht worden aan het type dat beweert dat Denemarken de hoofdstad van Amsterdam is.

Op basis van de gelezen reacties concludeer ik onder de mopperkonten vooral sympathisanten van Wilders en Trump te mogen veronderstellen. Media of talkshows waarin deze beide ‘goden’ niet met de nodige egards worden behandeld, deugen voor geen meter. Slechts journalisten, commentatoren en tafelgasten, die zich als een fanatiek moslim in het stof werpen om de voeten van Zeus Trump en Hades Wilders te kussen, zijn de moeite van het bekijken en beluisteren waard. De moppermaffia kijkt dus met gekromde tenen naar DWDD, Pauw, Jinek en Humberto. Masochisme is toch lekker?

Ik zou een aantal vertegenwoordigers van die moppermaffia graag in een talkshow zien. Zij krijgen dan uitvoerig gelegenheid te vertellen waarom zij zo boos zijn en wat zij nu eigenlijk precies willen veranderen. Daarbij zal ook aandacht worden geschonken aan de manier waarop zij die verandering  denken te realiseren. Zij mogen zich daartoe vooraf in alle rust voorbereiden en de hulp inroepen van politici of andersoortige experts naar keuze. Algemeen gewauwel van ‘alle Marokkanen het land uit’, ‘meer handen aan het bed’ en “dat gaat Geert straks wel oplossen” wordt bestraft met uitsluiting van verdere deelname aan de discussie.

Zou ik tijdens die uitzending mijn gewenste uitleg krijgen, of wordt het de kortste talkshow ooit?