31 jan 2017

   FraLa - De narcistische stumper

Net als Alexander Pechtold ben ik een beetje over de verbazing heen. Om de emoties, die de nieuwe president van de VS bij mij wakker maakt, te omschrijven moet er een nieuw woord worden bedacht. “Verbazen” dekt de lading niet. Journalisten en andere nieuwsverzorgers zitten ook even met de handen in het haar. Van keizer Trump hebben ze al de kwalificatie “meest oneerlijke mensen op deze aarde” gekregen. Komen de media met een relaas dat oom Dagobert niet aanstaat, dan verspreiden ze nepnieuws. Weerleggen ze een dergelijke kwalificatie met keiharde feiten, dan komt Trump (of een daarvoor dik betaalde ‘Jaknikker’) met ‘alternatieve feiten’, of andersoortige uitvluchten. “Fact checking” wordt een zinloze bezigheid, want als Trump iets vindt dan is dat niet alleen een mening, maar tevens een feit. Dat wordt nog versterkt door er een tweet over te laten verschijnen en als iets op de sociale media wordt verspreid dan verdwijnt elke behoefte om aan waarheidsvinding te doen. Voor de media is het daarna tegen de stroom oproeien.

Dit weekeind was er even een hobbel. Naar aanleiding van zijn zoveelste ‘executive order’, dit keer over het geen toegang tot de VS verlenen van inwoners van een aantal landen, dreigden mensen wereldwijd klem te komen zitten, omdat ze de VS niet meer in mochten. Juridisch is daar nu (even) een stokje voor gestoken. Voorts zullen naar aanleiding van deze nieuwe maatregel omgekeerd nu ook Amerikanen worden geweigerd een bepaald land  binnen te komen (ik meen dat het Irak betreft). Nu geloof ik niet dat het daar normaliter wemelt van de Yanks, dus de reisbureaus zullen nog niet ach en wee klagen, maar ergens spreekt het idee mij wel aan. Maar doe het dan via de VN en laat het voor alle landen gelden. Scheelt een hoop luchtvervuiling, want het aantal vluchten naar en van de USA kan dan tot 10% (?) van het huidige aantal worden teruggebracht. All other countries first, USA second. Lachen toch.

Maar verder wel een goed doordachte maatregel van onze narcist. De kans dat er in 2017, net als in 2016, één persoon (1) uit Lybië de VS in mag, is teruggebracht tot nul. Klasse toch? Zo kunnen de inwoners van de VS weer opgelucht ademhalen.

Het arme Mexico dreigt het slachtoffer te worden van de geldingsdrang van ‘the Donald’. Het land exporteert meer naar de VS dan het importeert en als NAFTA wordt opgeheven zal het economisch zwakkere Mexico wellicht de ondankbare keus hebben tussen slikken en stikken. Vraag je vervolgens een Mexicaan wie de oorzaak van al deze ellende is dan luidt het antwoord ongetwijfeld “es Trump” (is Trump). “Es Trump” is een anagram van “Stumper”…

Mocht het ooit tot een soort handelsoorlog komen dan lijkt mij een solidariteitsactie wel grappig. Mexico heeft landbouwproducten, die in de VS klimaattechnisch niet verbouwd kunnen worden. Als Mexico deals maakt met de andere spelers op de wereldmarkt…

Het is natuurlijk allemaal dagdromen, want het zal in de praktijk onhaalbaar blijken. Te grote economische belangen en zo. Wereldeconomie stort in. Crisis etc. Dat lijkt mij een beetje al te stevig offer om aan te tonen dat Donald J. Trump de meest waardeloze president van de VS ooit is. Dat is  tenminste mijn verwachting dat het oordeel zal zijn dat geschiedschrijvers over zijn ‘administration’ in de (nabije ?) toekomst zullen vellen.

Over dit soort beschouwingen en dagdromerij zal # 45 zich niet opwinden. Ik ben bang dat hij er zelfs schijt aan heeft. Volgens mij heeft hij overal schijt aan en voor iemand met smetvrees lijkt mij dat knap hinderlijk. Of zou hij mensen in dienst hebben, die voor hem het toiletpapier hanteren, zodat hij zelf geen risico loopt. Een tweetal om hem bij zijn werkdruk te ontlasten. Een schijts-rechter en een schijts-linker?

Tot slot nog iets over de 1st Lady. Ziet er smakelijk uit, maar op de een of andere manier doet zij mij aan een python denken. Maar als ik moet kiezen door een echte python of door Melania Trump doodgedrukt te worden, kies ik toch voor die laatste.