11 juni 2018

Rikus Spithorst - Onbevoegd voor de klas

Nederland is al een hele tijd niet meer het land met uitsluitend scholen van topklasse. Nogal wat scholen staan bekend als zwak. En om een misverstand te voorkomen: dan bedoel ik heus niet alleen maar zwarte scholen of scholen op orthodox-islamitische of orthodox-christelijke grondslag. Zwakke scholen komen in de beste buurten voor.

Een groot probleem is, dat nogal wat leraren onbevoegd voor de klas staan, of al jaren lang geen bijscholing hebben gevolgd. In andere beroepsgroepen wordt het niet volgen van periodieke herscholing als een zeer ernstige zaak beschouwd. Denk aan een beroemde advocaat die onder meer wegens het niet volgen van bijscholing levenslang werd geschorst. Of aan artsen, die ook verplicht hun kennis op peil moeten houden. Voor veel van die beroepsgroepen bestaan registers. Niet in het register? Dan mag je het desbetreffende beroep niet uitoefenen.

De vorige minister van Onderwijs besloot tot het invoeren van een Nationaal Lerarenregister. De leraren zouden dit register van harte moeten ondersteunen, dunkt me. Een mooie manier om binnen zo’n belangrijke beroepsgroep de goede docenten van de beunhazen te onderscheiden. Hoera dus, zou je denken. Maar nee hoor. De beroepsgroep was tegen. Want privacy, bureaucratie en Haagse bemoeienis.

De huidige onderwijsminister, Arie Slob, heeft zijn oren laten hangen naar de beroepsgroep die de beunhazen binnen de gelederen omarmt. Het lerarenregister gaat niet door. Eerlijk gezegd, had ik van Aardige Arie wat meer ruggengraat verwacht.

Ik vind dat een regelrechte schande. Ouders moeten dus maar aannemen dat de kinderen worden toevertrouwd aan bevoegde leerkrachten. Maar ze kunnen dat dus niet zelf nagaan. Nu niet, en straks ook niet.

Misschien is het een idee, dat scholen verplicht publiceren hoeveel procent van de lesuren worden gegeven door onbevoegd personeel. Uitgesplitst per vak. Waarom? Omdat ouders dan in ieder geval een redelijke indicatie hebben van hoe het met de kennis van de leerkrachten op een bepaalde school is gesteld.

Kan een leraar die onbevoegd voor de klas staat dan per definitie geen goede leerkracht zijn? Nee, dat is onzin. Maar iemand met écht hart voor zijn of haar beroep zorgt dat de bevoegdheid binnen afzienbare tijd alsnog wordt binnengesleept. Wat niet zo kan zijn, is dat een veroordeelde drugscrimineel jarenlang onbevoegd voor de klas staat, om maar eens wat te noemen.