25 januari 2021

Zonnetje 40 - Onveilig

Vanavond waren er opnieuw rellen in het hele land. Het begon op zondagavond toen de avondklok voor het eerst werd ingesteld. In mijn naïviteit dacht ik dat het hierbij zou blijven. Maar nee. Het is nu de derde avond op rij dat er vernielingen plaats vinden, dat de politie en de ME massaal moeten uitrukken om de oproerkraaiers een halt toe te roepen. Over het algemeen zijn het jongeren en politieke argumenten geven niet de doorslag voor dit gedrag, maar het opruien op de sociale media. Het willen slopen en vernielen. Wat op Urk kan, kan toch ook in Eindhoven en wat daar kan, kan toch ook in Rotterdam? Het geeft een onveilig gevoel.

Wat ik toch wel mis in alle nieuwsprogramma’s en praatprogramma’s is de rol van de ouders. Er wordt helemaal niet gevraagd of ouders het oké vinden dat hun kinderen ’s avonds nog op pad gaan. Dat lijkt me toch wel essentieel! Gisteravond was de jongste arrestant veertien jaar. Wat deed dat joch überhaupt op straat? Ik heb makkelijk praten, mijn kinderen zijn al een stukje ouder, maar ik had daar als moeder toch wel bovenop gezeten. Nog iets waar ik mee zit: ik heb vanavond op Facebook wat zoektermen ingetypt. Bijvoorbeeld: Eindhoven – demonstreren. Meteen kwam ik op een openbare groep terecht die ‘de dwarsdenkers’ heet. Waarom grijpt Facebook hier niet op in? Waarom is er geen speciaal team dat het internet afstruint om dit soort groepen te traceren en meteen te blokkeren zodat ze geen plannen kunnen maken met vele honderden relschoppers? Het geeft een onveilig gevoel.

In de afgelopen tijd heb ik mij drie keer moeten laten testen op Corona. Ik heb een essentieel beroep, ik werk in de kinderopvang op een peutergroep en die kinderen zijn vooral in het najaar en in de winter om de klipklap verkouden. En ja, soms steken zij mij ook aan. In de voorgaande jaren was dit nooit een probleem, ik ging naar mijn werk, hoestend en proestend en snoot zakdoeken vol. Maar nu moet je bij milde klachten al testen en thuisblijven. Prima.

Prima? Ja, tot vanavond. Bij het RTL4-nieuws was er een item over de GGD. Daniël Verlaan, Tech journalist bij RTL4-nieuws had onderzoek gedaan naar de GGD. Hij wilde het systeem van de GGD in het vizier krijgen en slaagde erin om fraudeurs die werkzaam zijn binnen de GGD te ontmaskeren. Er werken duizenden inhuurkrachten bij de GGD en heel veel mensen werken thuis. En er is een complete illegale handel ontstaan in persoonsgegevens van miljoenen Nederlanders die zich hebben laten testen bij de GGD. Ook van bekende mensen, zoals Peter R. de Vries en John van den Heuvel. Deze mensen hebben er heel veel baat bij dat hun persoonlijke gegevens niet openbaar worden! Het geeft een onveilig gevoel.

Ik heb me dus drie keer laten testen. Bellen naar de GGD-coronalijn om een test aan te vragen. Daarbij werden veel persoonlijke gegevens gevraagd. Naam, adres, e-mailadres, telefoonnummer en mijn Burgerservicenummer. Natuurlijk lepel je die allemaal op. Het betreft toch een instantie van de overheid? Nu blijkt dus dat er een levendige handel is in de persoonlijke gegevens van mensen die zich hebben laten testen. De komende tijd moet ik alert zijn op phishingmails die bijvoorbeeld van mijn bank afkomstig zouden zijn. Ook ga ik de wachtwoorden van alle apps waar ik gebruik van maak veranderen. Vandaag kwam mijn salaris binnen, ik heb meteen bijna al het geld naar mijn spaarrekening doorgesluisd. Het is in de praktijk dus gewoon mogelijk dat criminelen op mijn naam een lening kunnen afsluiten, of een pand huren. Het is in de praktijk dus gewoon mogelijk dat er een deurwaarder of de politie voor de deur staat. En het kan jaren duren voordat mijn naam is gezuiverd. Het geeft een onveilig gevoel.

Al met al geen fijne dag. Het houdt me bezig. Dit komt ook omdat ik maar weinig aan het werk kan. Wij zijn als kinderopvang open voor ouders met essentiële beroepen en het komt er op neer dat ik maar één dag per week fysiek op de groep sta. Veel te veel tijd om na te denken en om het nieuws te volgen. Het doet me geen goed. Het geeft een onveilig gevoel.

Schrijven helpt. Het is al laat. Ik ga dit stukje plaatsen en dan gaan mijn man en ik lekker naar bed. Ons bed dat in Amsterdam staat op driehoog. Hoog en droog, ver van alle relschoppers vandaan. Daar moet ik maar aan denken. Misschien geeft dat een veilig gevoel.