23 juli 2014

  Driek Oplopers – Moordenaarsdochters zijn welkom

Klonk goed, die opmerking van de burgemeester van Hilversum. “Zet de dochter van Poetin ons land uit.” Maar als je even goed nadenkt, dan komt het besef dat deze oproep klinkklare onzin is. Populistische prietpraat van iemand van wie je verwacht dat die beter zou weten.

Eerst maar even dit. Iemand die een geladen pistool geeft aan een zwaar verstandelijk gehandicapte, is mede verantwoordelijk voor de dodelijke gevolgen daarvan. Hij komt er niet mee weg, als hij zegt dat  hij niet degene is geweest die de trekker heeft overgehaald. Sterker nog, ons rechtssysteem is gebaseerd op die gedeelde verantwoordelijkheid. Ons strafwetboek zegt dat de leden van een criminele groep allen verantwoordelijk zijn voor de daden van de leden van die groep, ook als ze niet zelf de moord hebben gepleegd of de brand gesticht. Volkomen terecht.

Maar nu over die oproep van Broertjes.

Vladimir Poetin heeft luchtafweergeschut geleverd aan een horde doorgedraaide huursoldaten en geschifte separatisten. Die idioten hebben daarmee een vliegtuig vol onschuldige burgers uit de lucht geschoten. Poetin is daarmee persoonlijk schuldig aan het vermoorden van inzittenden van een vliegtuig, ondanks dat hij niet zelf op de rode knop van de lanceerinstallatie heeft gedrukt.

Maar moet daarom zijn dochter ons land worden uitgestuurd?

Nee.

Want:

Jorge Zoreguitta was bewindspersoon in een Argentijnse moordenaarsjunta. Namens de regering waarvan hij deel uitmaakte werden opposanten op grote hoogte uit vliegtuigen gegooid. Zorreguitta is daarmee persoonlijk schuldig aan het vermoorden van inzittenden van een vliegtuig, ondanks dat hij niet zelf op de rode knop van de bommenluiken heeft gedrukt.

Als we de redenatie van Broertjes volgen, dient Zoreguitta’s dochter ons land te worden uitgezet.

O, wacht. Die woont in een paleis en is getrouwd met onze koning.

Maar dan is het roepen dat Poetins dochter ons land moet verlaten natuurlijk klinkklare onzin. Nederland, immers, houdt vluchtelingen buiten de deur, maar is een uiterst gastvrij land voor moordenaarsdochters.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.