10 aug 2014

   Danny Teders - Eredivisie kan alleen nog maar beter worden!

De eerste competitieronde van de KNVB-Eredivisie zit er alweer op. Negen wedstrijden, met elk hun eigen verhaal. Toch zit er qua spelbeeld één overeenkomst in: de verdediging. Met in mijn hoofd de gedachte dat juist de verdediging van het Nederlandse voetbal afgelopen WK weer op de kaart is gezet, keek ik dit weekend naar de wedstrijden. Dramatisch!

In een wedstrijd verdedig je met het hele team, niet alleen de laatste (vaak) vijf personen. Toch vertrouw je als middenvelder en aanvaller op je laatste teamleden. De keeper die de ballen uit de hoek moet plukken en de verdedigers die als een blok beton moeten gelden voor iedereen die er langs wil. Hoe is het dan mogelijk dat, geschat, ruim 50% van de doelpunten dit weekend het gevolg waren van persoonlijke fouten van de verdedigers en keepers? Fouten die al worden afgestraft op het niveau van de Topklasse, laat staan in de Eredivisie.

Ik krijg elk jaar weer het gevoel dat de termen ‘communicatie’ en ‘afspraken’ opnieuw moeten worden uitgevonden binnen een team. Oké, bij Feyenoord kan ik het me voorstellen. Daar is vrijwel de volledige verdediging vervangen, maar bij Ajax? De wijze waarop Vejinovic in de 83e minuut een doelpunt scoort, onbegrijpelijk! Ik snap Frank de Boer wel. Ajax wint de wedstrijd met ‘ruime cijfers’, maar indien de eindstand 7-7 was geweest had niemand raar opgekeken. Woest zul je worden als trainer.

Lamprou, Esteban, Kashia en met hun nog veel meer die ongekende individuele fouten maakten. Moet ik nog over ADO Den Haag en Feyenoord beginnen? Volgens mij hebben de Chinezen die ADO hebben overgenomen, gelijk familieleden met een telefoon op de tribune gezet. Advies voor de selectie: iedereen moet minimaal één kaart hebben gepakt! Daar waar scheidsrechter Makkelie een bonus heeft verdiend en volgende week zeer waarschijnlijk in een nieuwe BMW zal rondrijden.

Hoopvol is het zeker, want het kan alleen nog maar beter worden…

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.