23 aug 2014

   Moge Bakker - De broodportemonnee

Moge Bakker vertaalt OV-chipkaartleed 1 op 1 naar de gebeurtenissen in een bakkerswinkel.

Môge bakker

Een goedemorgen klant, wat mag het zijn?

Vier gesneden bruine broden graag bakker.

Kijkt u eens, alstublieft, vier gesneden bruin, dat is dan 8 euro. Mag ik uw portemonnee?

Pardon, wat zegt u?

Uw portemonnee. Of heeft u nog geen broodportemonnee?

Een wat, bakker?

De broodportemonnee. Daarmee kunt u bij alle bakkers in de hele stad het brood betalen. De burgemeester in deze stad heeft bepaald dat iedereen daar z'n brood mee gaat betalen. De portemonnee kost 7 euro 50 en dan betaalt u alvast minstens 20 euro voor het brood, en dan stop ik elke keer in die portemonnee een briefje hoeveel wisselgeld u nog van me tegoed heeft. Als dat minder is dan 20 euro dan hoeft u pas weer bij te betalen.

Oh, ehhh.. Ingewikkeld.

Nee hoor beste klant. U hoeft alleen maar bij het afrekenen de portemonnee te geven en dan bepaal ik wat het wisselgeld is.

Nou, als het zo makkelijk is, doe maar zo'n portemonnee dan, alstublieft, 27,50.

Kijkt u eens klant, de broodportemonnee terug, met het briefje erin dat u nog 12 euro wisselgeld tegoed heeft. Let wel op dat u elke keer bij het terugkrijgen van de portemonnee uitdrukkelijk vraagt om het wisselgeld-briefje. Anders stop ik 'm niet terug en bent u 20 euro kwijt.

Nou, tja ehhh... dank u. Maar bakker, ik kan de portemonnee helemaal niet open krijgen. Hoe kan dat nou? Zo kan ik niet zien hoeveel wisselgeld ik nog van u krijg.

Nee inderdaad klant, alleen ik kan in de portemonnee kijken. Wel zo veilig nietwaar? Stelt u zich eens voor dat iedereen, criminelen bijvoorbeeld, zomaar in uw portemonnee zouden kunnen kijken, dat zou u toch niet willen? Maar als u mij al uw persoonlijke gegevens geeft kan ik wel zorgen dat u via de website van de bakkerij al uw broodaankopen kunt bekijken. En ook nog hoeveel wisselgeld u nog van me krijgt. Wilt u dat?

Nou bakker, misschien een andere keer, ik moet nog een trein halen... Oh wacht eens, doe nog maar even een krentenbolletje voor onderweg.

Ok, alstublieft, dat is dan 80 cent, geef uw broodportemonnnee maar even. Oh kijk nou, u krijgt nog maar 12 euro wisselgeld van me. Dat moet u even aanvullen tot boven de 20 euro anders kan u de krentenbol niet betalen.

Jamaar jamaar bakker. Ik heb u zojuist 27,50 gegeven om 8 euro te betalen en nu moet ik u voor 80 cent weer bijbetalen zodat ik meer wisselgeld van u tegoed heb? Ik dacht het niet. Geef maar snel terug.

De klant verlaat in verwarde toestand de bakkerij en gaat op weg om z'n trein te halen. Onderweg weet hij het zeker, als het in de stad bekend wordt hoe die broodportemonnee werkt gaat echt niemand 'n nemen.

Toch?

NB: Elke overeenkomst met bestaande betaalmiddelen berust op louter toeval.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.