31 aug 2014

   Nelis - Alle boeren zijn homo’s

Zondag 24 augustus was het weer zover: Ajax – PSV. In de column van mijn gewaardeerde collega Danny Teders hebt u kunnen lezen hoe hij dat heeft ervaren. Ik was er als Ajacied als vanzelfsprekend minder content mee. De voorkeur van Danny voor PSV, zo heb ik zondag geleerd, is overigens iets dat hem per direct tot een homo maakt.

Dat is mij zondag althans van meerdere kanten verteld, in de vorm van de dichtkundige ongeëvenaarde aanpassing van het nummer Seven Nations Army van de White Stripes, op de volgende wijze: “Alle boeren zijn homo’s”. Alle PSV-ers zijn boeren (althans dat zeggen ze zelf!) en aangezien Danny PSV-er is én alle boeren homo’s zijn, is Danny dus ook een homo.

Slecht nieuws voor zijn vriendin dus!

Overigens is mij ook ter ore gekomen dat ook alle Joden homo’s zijn (dit werd verteld door het PSV-vak) en dat er nieuwe subcategorieën zijn in de Joden- en homogemeenschap, namelijk de “Superjood” en de “Kankerhomo”. De laatstgenoemde schijnt nogal zeldzaam te zijn: enkel PSV-er Memphis Depay en scheidsrechter Björn Kuipers vallen in deze selecte groep. De term “Superjood” behoeft met oog op het Gaza-Israel-conflict geen verdere uitleg, dacht ik zo.

Vorig jaar tijdens de Gay Pride leek het de KNVB goed om ook op een boot te staan, om zo hun tolerantie richting homo’s te uiten. Louis van Gaal, Ronald de Boer, Patrick Kluivert en allemaal andere hoogwaardigheidsbekleders stonden op de boot te zwaaien en onder het mom van RESPECT de door de KNVB zo belangrijk geachte boodschap uit te draaien.

Ruim een jaar na dato blijkt dat we nog een lange weg te gaan hebben.

De uitspraken over homo’s in het voetbal van René van der Gijp sneden, hoe lolbroekerig hij het ook formuleerde, wel de crux van het probleem aan. Homo’s interesseren zich niet of nauwelijks in voetbal en de sfeer in het stadion draagt daar aan bij. Geen enkele voetballer durft uit de kast te komen omdat hij weet dat hij elke uitwedstrijd zal worden toegezongen en uitgelachen. De Duitse oud-international Thomas Hitzlsperger koos ervoor om ná zijn actieve carrière uit de kast te komen, vermoedelijk om bovenstaande redenen. Niet geheel toevallig kwam deze speler overigens uit Duitsland, een land dat, in tegenstelling tot Nederland, bezig is aan een grootschalig charmeoffensief en nu te boeken staat als een van de meest geliefde landen ter wereld (http://www.bbc.com/news/world-europe-22624104).

Maar goed, terug naar ons eigen landje.

Waar zit het probleem?

Zijn de clubs homofoob? Nee! Ik kan mij niet voorstellen dat Edwin van der Sar, Martin van Geel of Philip Cocu een hekel hebben aan homo’s. Allen zijn weldenkende, intelligente mensen en hoewel Frank de Boer het een tijd geleden wat onhandig formuleerde (iets met “een andere motoriek”), weiger ik te geloven dat er veel kwaads achter zo’n opmerking zit.

De spelers dan? Nee, ook van de spelers kan ik mij moeilijk voorstellen dat er veel homo-haters tussen zitten. Natuurlijk zijn er spelers van wie je het vermoeden hebt, maar zelfs die kunnen je ontzettend meevallen. Zo is de in Engeland intens gehate speler Joey Barton wél een van de eerste spelers die op eigen initiatief met regenboog-veters is gaan spelen (http://www.mirror.co.uk/sport/football/news/joey-barton-proud-rainbow-laces-2289505).

Waar zit het probleem dan? Bij de supporters, en specifieker, bij de harde kern. Vak410 bij Ajax, de Bunnikside bij Utrecht, Vak S bij Feyenoord en ga zo maar door. De macht van wat er in het stadion geroepen wordt ligt bij hen en de meute gaat daar vrolijk in mee. En laat het nu net dat deel van het stadion zijn dat overwegend laagopgeleid is, weinig nuance kent en over het algemeen rechts stemt. Mensen voor wie de club hun leven is en er geen enkele ruimte is voor mensen met een andere mening. Meerdere malen ben ik door dergelijk tuig eraan herinnerd dat het niet normaal is dat een Ajacied een goede vriendschap heeft met een Feyenoorder (als ze dat woord überhaupt uit willen spreken!).

Dat soort mensen dus!

Ik kan mij moeilijk voorstellen dat “ultra’s” van andere clubs daar heel erg anders over denken en daar ligt dus de kern van het probleem. Een stadion waarin de sfeer zó wordt bepaald door één groep kortzichtige mensen, zal nooit een fijne plek voor homo’s worden. En ik zie niet snel de harde kern van Ajax, Feyenoord, PSV, FC Utrecht en ADO Den Haag op één boot staan tijdens de Gay Pride…!

Hoe hard de KNVB ook pretendeert tolerant te zijn richting alles en iedereen, zolang er geen maatregelen worden genomen tegen dit soort primitief geschreeuw, ga je weinig homo’s in het stadion vinden.

Tenzij we het hebben over een boer, Jood, Memphis Depay, of een combinatie daarvan!

Klik
hier
om te reageren of reacties van anderen te lezen.