28 sep 2014

   Danny Teders - Sport de dupe van randdebielen!

De laatste jaren is het steeds vaker in het nieuws: geweld bij amateurvoetbal. Uiteraard met de overleden grensrechter Richard Nieuwenhuizen (december 2012) in ons achterhoofd. Een stel randdebielen die het niet eens zijn met een mening, tekort schieten in hun taalgebruik, opvoeding hebben gemist en er dan maar op los slaan.

Een aantal jaren geleden voetbalde ik in de jeugd op landelijk niveau, waarbij altijd een neutrale scheidsrechter de wedstrijd floot, net als bij de senioren in het eerste elftal.

Echter, nu ik samen met mijn vriendenteam op een lager niveau onze balkunsten mag vertonen op de mooie kunstvelden in Amsterdam, is van een dergelijke neutrale scheids geen sprake meer.

Niet alleen de scheidsrechters zijn ingeruild, maar ook van een ‘normale’ tegenstander is nog nauwelijks sprake. Asociale, ex-gedetineerde, thuis niks zeggende mannetjes die zondag het veld oplopen om alles te doen behalve voetballen. Dat is wat er gebeurt op zondag.

Schelden, bedreigen, slaan, been brekende tackles en de strot vastpakken zijn de normaalste zaken op dit niveau! Erg normaal volgens die ventjes in het gele shirtje. Zeg je er wat van? Krijg je rustig een gele kaart en mag je 10 minuutjes ‘uitblazen’.

Ja, want de KNVB weet uiterst goed wat er gaande is op dit niveau (niet!) en heeft de extra regel toegepast, dat je bij een gele kaart 10 minuten het veld moet verlaten. Dit alles om je rustig te krijgen. Kom toch kijken jongens, want het enige wat die kaart veroorzaakt is corruptie. Scheidsrechters die de regel misbruiken om hun club te laten winnen die dag!

Redenen genoeg voor mij om niet lang meer voetbal te blijven spelen. Ik durf er geld op in te zetten dat het niet lang meer duurt voordat een nieuw voorval, zoals dat bij Richard Nieuwenhuizen, voor komt. Een structureel maatschappelijk probleem dat niet opgelost kan worden door alle agressie en woede los te laten op het voetbalveld.

Klik
hier
om te reageren of reacties van anderen te lezen.