12 okt 2014

   Danny Teders - Duurzame sport

Ik heb gisteren de aandeelhoudersbijeenkomst van de Egmondse bierbrouwerij Sancti Adalberti bijgewoond, waarbij Bas Haring -van beroep volksfilosoof- de gastspreker was. Hij sprak over drie termen die een nauw verband hebben met het product, namelijk: monniken, duurzaamheid en (uiteraard) bier.

Bij de term duurzaamheid dacht ik bij mezelf: ‘In hoeverre is sport duurzaam?’ Ervan uitgaande dat het ‘duurzame’ iets is, waarbij je nadenkt over de toekomst en je eigenlijk wil dat je van gebeurtenissen in het heden, later profijt hebt.

Sport kan voor het lichaam van de mens duurzaam zijn. Al ben ik er van overtuigd dat sport juist slecht is voor de mens, maar bewegen gezond. Kijk naar alle blessures die mensen oplopen of slijtage in de knie bij voetbal, naar te veel klappen en herhaalde bewegingen. Toch zetten we sporten onder de naam: gezond, fit en positief. Maar duurzaam?

Competities, clubs, de miljoenen? Alles is gericht op het nu. Tuurlijk is er een jeugdopleiding voor ‘de toekomst’, maar ook alles daarbij is gericht op het zoveel mogelijk winnen van prijzen in het heden. Ronaldo verdient niet dat salaris om mee te denken of te trainen voor de prestaties in 2020. Nee, het moet nu gebeuren. Lange-termijndenken is daarbij een boosdoener. Kijk naar PSV. Je kan toch niet zeggen dat je dit jaar miljoenen investeert om in 2016 landskampioen te worden? De supporters willen nu resultaat.

Toernooien? Denk je dat het WK in Brazilië of Olympische winterspelen in Sotsji een investering zijn geweest voor de toekomst? Tuurlijk niet! Hele landen moeten wijken voor een momentopname, waarin het land ‘positief’ in de spotlights staat. Al die arbeiders die in de jaren daarnaartoe een baan hadden, staan zeer waarschijnlijk nu op straat. Stadions staan er verlaten bij en kosten bizar veel geld om onderhouden te worden. Waarvoor? Niet om duurzaam over te komen in ieder geval.

Nee, ik kan niet zeggen dat sport duurzaam is. Toch bijzonder dat er zoveel geld in omgaat en wij mensen dit scharen onder een positief iets. Worden we er eigenlijk wel beter van? Nu waarschijnlijk wel, op het moment dat jouw club landskampioen wordt, maar in de toekomst?

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.