19 okt 2014

   Schaatsen is tijdloos!

Ik moet zeggen dat naast het feit dat ik sportcolumnist ben, sport een belangrijk deel van mijn leven is. Ik word er rustig van, positief, fit, het vergroot mijn zelfvertrouwen enzovoort, maar hetgeen mij nu zo boeit is dat het altijd beter kan! Bij voetbal de perfecte pass, bij wielrennen telkens een tel sneller en bijvoorbeeld bij het schaatsen de perfecte bocht. Althans dat denk ik.

Als je daar over nadenkt, dat ´het altijd beter kan’… Ik vraag mij af waar die grens dan ligt. Want is het niet zo dat we gewoon een keer het maximale hebben bereikt? Ik bedoel Ronald Mulder schaatst gisteren in Deventer de 500 meter in 35.06 seconden. Een bizar snelle tijd, maar ik geloof niet dat er ooit iemand is die deze afstand onder de 30 seconden zal schaatsen. Waar stopt het dan? En is het dan nog wel boeiend genoeg?

Ondanks de wetenschap die zich telkens weer blijft innoveren, zal er een limiet liggen op het menselijk lichaam. Tuurlijk zal de techniek vooruit gaan, maar deze mag toch niet het talent van ons lichaam vervangen. De klapschaats is er en de op maat gemaakte schoentjes ook, maar die gasten (schaatsers) halen elke dag weer het maximale uit de kan. Trainen zich drie keer in de rondte en proberen de limiet van hun lichaam te bereiken.

In een teamsport of een sport waar je afhankelijk bent van variabele omstandigheden (bal, ondergrond, tegenstander) ligt dit anders. Daar zal het spel nooit zijn perfectie bereiken. Waarom? Omdat de omstandigheden mee veranderen. Bij het schaatsen is dat niet zo. Ja, het ijs zal sneller worden en op een dichte baan zal de luchtsamenstelling aangepast worden. Daar zal de sport op een moment haar maximale hebben bereikt.

Ik vraag me dan af of ik het dan nog wel een gave sport zal vinden. Gewoon omdat de uitdaging weg is en je weet dat het niet beter kan. Wat motiveert je dan om elke dag nog zo hard te trainen? Niemand die 12 uur op een dag gaat werken, terwijl hij weet dat de doelstelling niet behaald gaat worden. Doelloos!

Schaatsen wordt gemeten aan de hand van minuten, seconden, honderdsten of zelfs duizendsten, daar waar die meting op een gegeven moment zal stoppen. Ook al wordt de sport straks beoefend zonder tijd, tijdloos is deze sport altijd geweest.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.