28 okt 2014

    Pasquali - Zorg

Soms heeft televisie nog de kracht om je ogen te openen.

In de herhaling zag ik een onthutsende aflevering van Zembla over de komende veranderingen in de zorg. Decentralisatie is weer eens het vehikel waarmee bezuinigingen over de rug van de meest kwetsbaren moeten worden binnengehaald. De coalitie haalde een Pyrrusoverwinning van 37 tegen 36 in de Eerste Kamer en daarmee is het hek van de dam.

90-jarigen die gedwongen verplaatst moeten worden omdat verzorgingshuizen sluiten, huishoudelijk hulp die wordt afgeknepen, zorg die wordt overgeheveld naar gemeenten die daar organisatorisch niet voor zijn toegerust en te weinig budget krijgen.

Wat stijgt er toch steeds weer een geur van onversneden cynisme op, als de politiek ideële doelstellingen aan zo'n heilloos besluit koppelt. Zieken en ouderen langer thuis, mantelzorg, burenhulp, keukentafelgesprekken, zorg op maat. Je denkt aandacht, pannetjes soep boodschapjes, maar je ziet willekeur, vervuiling, ontslagen en bureaucratie opdoemen.

En dat terwijl 90% van de huidige zorgverleners , deskundigen op het gebied van geriatrie, chronische ziekten en mantelzorg ervan overtuigd zijn dat deze enorme ombuiging rampzalige gevolgen zal hebben.

Een stuk of wat ellendige jaren verder zullen er stemmen opgaan om maar weer eens collectieve voorzieningen voor ouderen in het leven te roepen. Verzorgingshuizen zo heetten die dingen vroeger toch?

Ook de PvdA is hiervoor verantwoordelijk, dit wordt na het eerlijke en het lastige verhaal hopelijk einde verhaal voor Diederik Samsom.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.