10 nov 2014

   Harold International - De Muur en MH17

Gisteren herdachten de Duitsers de val van De Muur. Vandaag herdachten wij de slachtoffers van het uit de lucht schieten van de MH17. De twee gebeurtenissen die ten grondslag liggen aan deze herdenkingen hebben veel met elkaar te maken.

25 jaar geleden kwam een eind aan een misdadig, moorddadig regime in de DDR, afgezien van misschien Noord-Korea, de grootste gevangenis die wij in de wereldgeschiedenis hebben gekend. De val van De Muur bezegelde de ineenstorting van de Sovjet-Russische hegemonie over het Oostelijk deel van Europa. Een failliet machtsblok, bestuurd door psychopaten in het Kremlin en sukkels met eeltige ellebogen in de satellietstaten, bleek uiteindelijk niet houdbaar. Groot was de nagenoeg wereldwijde vreugde: het verderfelijke communisme zou worden ontmanteld en wereldvrede lag in het verschiet.

Dachten we toen.

Wij -het Democratische Westen- hebben sinds de val van De Muur een belangrijk aspect over het hoofd gezien. Het zou een kwestie van tijd zijn tot in de voormalige Sovjet-Unie na een paar fatsoenlijke regeringsleiders de volgende havik zou opstaan. We hebben verzuimd, in het voormalige Oostblok écht orde op zaken te stellen. En dus: burgeroorlog in het voormalige Joegoslavië en machtshonger van de leider van het nieuwe Rusland. We hadden de Oost-Europese landen er economisch en militair bovenop moeten helpen. Nu waren veel van die gebieden een gemakkelijke prooi voor Russisch imperialisme.

Een nieuw tragisch dieptepunt was en is Oekraïne. Psychopaat Poetin nam De Krim in, en levert al sinds jaar en dag wapentuig en huursoldaten aan de Oekraïense oppositie. Uitsluitend daardoor kon het gebeuren dat losgeslagen idioten met een Russische raket in juli een burgervliegtuig uit de lucht schoten. Bijna 300 mensen lieten daarbij het leven. Wij vinden dat verschrikkelijk, en dat is het ook, maar dat aantal is natuurlijk niets als je het vergelijkt met de slachtoffers van ander geweld sinds 1989 in Oost-Europa.

En natuurlijk: de dader heeft het gedaan. Maar we hebben het als glansrijke winnaars van de Koude Oorlog wel allemaal laten gebeuren. Oogkleppen op en schaamteloos doen wij al een kwart eeuw op grote schaal zaken met Rusland. Geld gaat immers voor rechtvaardigheid. Dat heet kapitalisme.

We staan aan het begin van Koude Oorlog nummer 2. Want reken maar: na Oekraïne zijn straks Polen, Estland, Letland en Litouwen aan de beurt.

Behalve als we er nú wat aan doen. Enorm strenge economische en militaire sancties tegen Rusland. En heel veel NAVO-troepen aan de Oostgrens van de beschaafde wereld.

Wat zegt u? Praten met Poetin? Nee. Met psychopaten van wie de politieke tegenstanders op straat worden vermoord, kun je niet praten.

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.