1 maart 2015

   Krelis - Echte Liebe

“Is dat een NAC-sjaal??”, “Zeg, je bent toch niet voor Vitesse hè!?”, dat zijn reacties die ik doorgaans krijg als ik met mijn Borussia Dortmund-sjaal in de bus zit of over straat ga. Als ik even aantoon welke club ik wél aanhang, krijg ik vrijwel altijd een positieve reactie. BVB heeft gelukkig, na een rampzalige eerste seizoenshelft, de weg weer omhoog weer gevonden. Gelukkig, want Borussia Dortmund is een van de sympathiekste clubs in Europa.

Mijn voorliefde voor BVB is ontstaan op een ietwat merkwaardige plek. Op 22 november 2012 in de Amsterdam ArenA om precies te zijn. Tijdens de Champions League-wedstrijd tussen Ajax en Borussia Dortmund was ik getuige van een demonstratie van ongekend positiespel. Het niveau dat Dortmund die avond liet zien was iets wat ik in al die jaren nog nooit gezien had. BVB speelde Ajax helemaal zoek en won met 1-4.

Sinds die avond ben ik Dortmund zeer nadrukkelijk gaan volgen, tot aan de finale in Dortmund aan toe. Dortmund liet het hele jaar al schitterend voetbal zien en was erg dicht bij het winnen van de Champions League. Het jaar erop werd het tweede in de competitie en was het doorgaans genieten.

Maar dit jaar liep het anders. Twee topspelers verlieten de club voor de concurrentie en vele blessures wierpen Dortmund terug. Ver terug. Binnen een half jaar stonden ze laatste en wedstrijd na wedstrijd ging verloren. Elke andere club had te maken gehad met teruglopende supportersaantallen, maar bij Dortmund gebeurde iets bijzonders: elke wedstrijd leek het Signal Iduna Park steeds voller te gaan zitten. De supporters keerden de club niet de rug toe, integendeel, de club werd alleen nog maar meer gesteund. Na elke nederlaag werden de spelers fanatieker toegezongen en werd het clubmotto (“Echte Liebe”) alleen maar meer bevestigd.

En supersterren Mats Hummels en Marco Reus gaven een maandje terug al een goed signaal af door aan te geven te willen blijven en te geloven in het project dat Borussia Dortmund heet. En inmiddels lijkt Dortmund de weg omhoog weer terug te hebben gevonden. Vier zeges op rij, waarin de overwinning op aartsrivaal Schalke 04 van zaterdag ongetwijfeld het zoetste zal hebben gesmaakt. BVB is terug! Echte Liebe!

Klik
hier om te reageren of reacties van anderen te lezen.