18 september 2019

FraLa - Mijn verbazing slaapt niet

Het wordt mij soms iets teveel. Op uiteenlopende gebieden wordt mijn nieuwsgierigheid geprikkeld, maar het bevredigen daarvan laat te wensen over. Ja, maar we hebben toch internet. Zoek je het toch lekker zelf op. Valt niet altijd mee.

Deze week zag ik een documentaire over buideldieren in Australië. Daar was één soort bij en die diertjes hebben een soort geboorte back-up. Moeder buidelaar zorgt meteen na de geboorte van haar jong dat er een nieuwe bevruchting plaatsvindt. Maar die vrucht blijft dan ‘slapen’. Groeit dus niet. Sterft zelfs af als het eerste jong de 6 maanden haalt. Of 5, daar wil ik vanaf wezen. Maar als er iets mis gaat met die eerste boreling dan gaat de vrucht zich in sneltreinvaart ontwikkelen en heeft de buidelmama na een kleine maand een vers jong. Reuze boeiend en interessant en je verbaast je weer eens hoe de natuur is ingericht. Maar ik ben nu razend nieuwsgierig hoe die foetus weet wanneer die moet gaan groeien. Het zal toch niet zo zijn dat er in de baarmoeder een e-mail arriveert met de boodschap dat de voorganger ’t niet meer doet’ …

Greta, de jonge Zweedse klimaatactiviste, is per zeilboot naar de VS gereisd. Prima gebaar natuurlijk, maar als alle vliegtuigpassagiers dat voorbeeld gaan volgen, zou ik wel eens willen weten waar men al die zeilboten vandaan denkt te halen.

Aangezien mijn verbazing zelden slaapt, is het woord “verbazingwekkend” aan mij niet besteed. Maar dat niemand begrijpt welk spel Boris Johnson aan het spelen is, is toch wel vreemd. Hij ziet ontwikkelingen. Ik hoor van weinig tot geen mensen dat zij die ook zien. Volgens mij ziet hij ze zelf eigenlijk ook niet. Pure bluf. Hij hoopt gewoon dat de EU geen uitstel verleent en dan heeft hij – ondanks een aangenomen wet dat daar niet mee akkoord gegaan mag en kan worden - toch een harde Brexit. En dat er geen ‘deal’ is, is dan de schuld van de EU, want die verleende geen uitstel. Of van Hongarije, want dat land had een veto uitgesproken. Natuurlijk nooit de schuld van Johnson zelf. Dat spreekt.

Johan Vollenbroek van Mobilisation for the Environment (MOB) zal op Schiphol en op meerdere departementen voor de nodige onrust hebben gezorgd. In dat onrust zaaien is hij zeer bedreven. Mensen die door het stikstofarrest van de Raad van Staten nu forse vertraging ondervinden bij het betrekken van hun eindelijk te bouwen huis, zullen echter een ander woord dan “onrust” in de mond nemen. Maxim Verhagen van Bouwend Nederland heeft volgens mij op Facebook ook nog geen vriendschapsverzoek aan deze Johan verzonden. Veeboeren weten voor de punten van hun riek sinds dit arrest een prima bestemming.

Nu is Nederland, als het over milieu gaat, niet bepaald het braafste jongetje van de klas. Integendeel. Welvaart (waar NL wel hoog scoort) en milieu schijnen in ons land toch wat lastig door 1 deur te kunnen. Er schijnen duizenden natuurvergunningen te ontbreken of onterecht te zijn verleend. En nu schijnt er een formeel verzoek tot handhaving te liggen (of zal dat zeer binnenkort het geval zijn). Hoe Jan Publiek op deze zaken reageert, vormt in dit geval kostelijk leesvoer. Meestal heb ik het niet zo op ingezonden stukken en reacties in de media, maar nu was er wel een amusante tweedeling. Medestanders van Johan denken zelfs aan een Nobelprijs voor hem.

Ik heb geen idee waarom (en dat wil ik graag zo houden), maar ik verwacht van deze sympathisanten dat zij zomers een stacaravan huren (of bezitten), fietsend in alle vroegte ons wild doen schrikken en dat zij op Groen Links dan wel de Partij voor de Dieren stemmen.

Tegenstanders (VVD; FvD; PVV; ???) maken zich vooral druk over de financiële schade en eventueel het feit dat zij voortaan vanuit België of Duitsland naar hun favoriete vakantiebestemming moeten vliegen.

Dit laatste is slechts één voorbeeld dat bij tal van inmiddels naar buiten gekomen mogelijke maatregelen er in feite sprake is van verplaatsing van het probleem. De hoeveelheid stikstof zal (in zijn totaliteit) niet veranderen door vliegtuigen vanaf een andere luchthaven te laten vertrekken. Hier de veestapel halveren, zal in andere landen de veestapel drastisch doen groeien. En een land als Spanje is groot genoeg om aan de costa’s geen last te hebben van scheten latende koeien en varkens. Probleem opgelost? Ja hier wel. In Spanje is het vervolgens wachten op een plaatselijke Jorge Pantalonlleno en zal de volgende ronde van de stoelendans beginnen.

ASML zorgt voor meer inkomsten voor ons land dan alle vee- en vleesexportbedrijven bij elkaar, schrijft iemand. Geen idee of deze bewering klopt, maar moeten we vervolgens alle boeren naar Delft sturen voor een omscholing?

Zowel de klimaatmaatregelen als de maatregelen die uit het stikstofarrest en het formele verzoek tot handhaving voortvloeien, zijn zaken die in aanzienlijk breder verband dan puur in ons kleine landje dienen te worden aangepakt.

Ook wel aardig om over na te denken. Stel de regering doet te lang over het nemen van maatregelen of handhaaft niet streng genoeg. Wordt er dan een (fikse) boete uitgeschreven? Zo ja, door wie dan? En wie ontvangt dat boetebedrag? Gaat het van ‘Landbouw’ en ‘Verkeer en Infrastructuur’ naar ‘Justitie’? Verdedigt de overheid zich door te schermen met het stellen van prioriteiten? Net zoals de politie meldingen van als brievenbus vermomde moslima’s in het openbaar vervoer onderop de stapel van “te doen” plaatst.

Dit laatste doet mij dan weer aan een ander probleem denken. Boerka’s en integraalhelmen zijn in ziekenhuizen verboden. Maar hoe zit het eigenlijk met de Cliniclowns. Die zijn ook niet te herkennen…

En zo kan ik waarschijnlijk nog uren doorgaan. Zonder zelfs de krant van hedenmorgen te hebben gelezen. Dat laatste ga ik nu doen, dus van dat uren doorgaan komt niets terecht. En ik ben bang dat zulks ook geldt voor het schrappen van 100.000 vluchten vanaf Schiphol. Voor het niet schrappen van vluchten heb je speciale vluchten nodig: Uitvluchten!