18 februari 2020

Daafje - Vliegveldcensuur

Afgelopen week publiceerde NHNieuws geheel in het kader van vrijheid van nieuwsgaring en het recht op publicatie de geluidsopname van de LVNL (instantie die al het binnenkomende en vertrekkende vliegverkeer op Schiphol afhandelt). Er kon zonder welke vorm van twijfel dan ook gesproken worden van gigantisch geblunder. Wat gebeurde er? De medewerkers in de verkeerstoren die op alle landingsbanen van Schiphol uitkijkt, gaven aan de piloten van de verschillende binnenkomende vliegtuigen duidelijk de toestemming te landen op de Zwanenburgbaan. "Nothing-aan-de-hand!" zou je zeggen, maar deze landingsbaan was op dat moment gesloten. Het duurde maar liefst 25 minuten, voordat in de verkeerstoren eindelijk het muntje viel en men doorhad dat er verboden instructies werden gegeven: vliegtuigen mogen namelijk helemaal niet neerstrijken op landingsbanen die op dat moment gesloten zijn! Het ging niet om een simpel te corrigeren aantal van twee of drie toestellen; nee maar liefst zestien vliegtuigen werden door de verkeerstoren op de verkeerde landingsbaan gezet. Zelfs een kind van 5 kan je nog wel vertellen dat daar een ramp van ongekende omvang had kunnen gebeuren!

LVNL (Luchtverkeersleiding Nederland) zal na dat foute halfuurtje zonder meer doorgehad hebben dat er op dat moment iets totaal niet klopte en dat het van die zestien keer wel een keer gigantisch fout had kunnen aflopen. Ze voelen, nu het publiekelijk bekend geworden is, grote nattigheid en proberen nu alles op alles te zetten om hun landingsbaan effe gauw schoon te vegen. In plaats van dat ze gaan zeggen: "sorry, we hadden deze landingsinstructie helemaal niet mogen geven en we gaan er vanaf heden scherp op toezien dat de voorgeschreven procedure correct nageleefd wordtā€¯, toont LVNL zich nu de slechte verliezer door te dreigen met juridische stappen tegen NHNieuws als de gepubliceerde gesprekken niet offline gehaald worden.

Maar NHNieuws is Gekke Henkie niet! Deze publicatie, van maatschappelijk-hoog belang, is gemaakt op basis van info, geplukt van een openbare bron op internet en dus geheel vallend binnen de vrijheid van nieuwsgaring en dito publicatie. Het was per slot van rekening niet de AIVD die daar in die toren vlieginstructies stond te geven! Bovendien gaat LVNL selectief te werk, want waarom dit niet, maar ondertussen wordt er op Instragram een fragment 'geliked', waarin Koning Willem-Alexander als piloot zijnde spreekt?

Maar ja, we weten allemaal dat invloedrijke personen, bedrijven en instanties graag bij de rechter op hun knietjes mogen liggen en hem of haar met biddende handjes smeken anderen de mond te snoeren, als ze ook maar iets te verbergen hebben! Het gaat tegelijkertijd wel om de veiligheid van passagiers en omwonenden (zoals we ongetwijfeld nog weten van de Bijlmerramp van 1992), dus er valt helemaal niks verbergen! Nee, sterker nog: LVNL mag wat mij betreft met pek en veren naar de rechtszaal en daar uitvoerig uitleg komen geven hoe dat geblunder toch heeft kunnen plaatsvinden! In dat geval zeg ik dan tegen zo'n rechtszaak: "gewoon door laten gaan!". Hopelijk dat deze gokker dan gigantisch gaat verliezen!

De geluidsopname van de LVNL is vooralsnog via deze link te beluisteren.