26 april 2018

   FraLa - Ziek

De kosten voor de gezondheidszorg zullen ook de komende jaren blijven stijgen. Er zijn nu al onvoldoende handen aan het bed. GGZ-patiënten krijgen niet de noodzakelijke zorg. Zorgverzekeraars hebben baat bij chronisch zieken.

Het is fenomenaal wat er ons allemaal aan ellende wordt voorgeschoteld en voorgespiegeld.

Bij sommige akelige ziekten wordt vergoelijkend geroepen dat één op de vier, tien of vijftig Nederlanders er ook onder lijdt, zodat je je niet zo alleen voelt. Als je die cijfers op een rij zet, moeten er toch heel wat stakkers zijn die aan meerdere ziekten lijden, maar op een enkele uitzondering na heb ik geen idee waar deze lieden zich schuil houden.

Anderzijds doet ‘men’ zijn best die paar resterende gezonde mensen allerlei mogelijke kwaaltjes aan te praten. Of ze willen je via een pre scan toch laten geloven dat ook jij iets vervelends onder de leden zou kunnen hebben. Fabrikanten van spulletjes tegen een prikkelbare darm en een vergroeiende grote teen zijn nog maar kleine jongens vergeleken bij de ‘gevestigde’ farmaceutische bedrijven. Die willen hun R&D-kosten bij voorkeur binnen 1 jaar terugverdiend hebben. Met torenhoge medicijnkosten als gevolg.

Hoe ziek Nederland werkelijk is, is echter ook te constateren aan de hand van hetgeen ons volk bezig houdt en waar bepaalde voorkeuren liggen. Bij een uitzending van Pauw werd nader ingegaan op de populariteit van het programma Temptation Island. Zelf heb ik onvoldoende neiging tot voyeurisme om mij aan dat programma te vergapen. Ik had er wel eens voorbeschouwingen (lokkertjes) van gezien en die brachten mij niet naar het puntje van mijn stoel. Zou bovendien niet weten hoe dat moet. Weet niet goed welk puntje er bedoeld wordt.

De formule van het programma deed mij aan cabaretier Fons Jansen denken. Die wist destijds te melden dat als je door je huisarts naar de dermatoloog wordt verwezen de uitslag van tevoren vast staat. Ook hier is het een kwestie van de kat op het spek binden en dan verbaasd zijn als het beestje er aan begint te knabbelen. Voor degenen die deze hoogvlieger van het TV-amusement nooit hebben gezien even een korte uiteenzetting. Stelletjes die een ‘hobbel’ in hun relatie hebben ondervonden en bij wie jaloezie en vreemdgaan de relatie op de klippen dreigt te laten lopen, worden van elkaar gescheiden en samen met lotgenoten op een tropisch eiland ‘geplant’. Op deze eilandjes worden vervolgens verleiders van het andere geslacht losgelaten en dan maar kijken of er weerstand kan worden geboden aan het aangeboden ‘lekkers’. Uiteraard blijkt dit niet het geval, want anders heb je niets om uit te zenden. Je moet als omroep natuurlijk voorkomen dat de mensen denken dat ze naar National Geographic zitten te kijken. In het programma van Pauw worden enkele scenes uit Temptation Island vertoond. ‘Henk & Ingrid’ bevinden zich in een soort hot tub. Het hoofd van Henk verdwijnt geruime tijd onder water en dat is volgens mij niet omdat hij wil controleren of er op de bodem toevallig nog gekleurde steentjes te vinden zijn. Een andere, nogal Big Brother achtige scene speelt zich onder de dekens/lakens af en het vereist geen groot voorstellingsvermogen om te concluderen dat er daar geen Scrabble wordt gespeeld of Pim Pam Pet.

Uit eigen ervaring durf ik best op te biechten dat het echt niet noodzakelijk is om een onder druk staande relatie te hebben om toch bijna aan verleidingen te kunnen bezwijken. Mijn eerste lustrum van het huwelijk was nog niet eens voltooid en er waren inmiddels twee meisjes, die -overigens volkomen terecht - “Papa” tegen mij zeiden, maar dat betekende nog niet dat de hoofdbewoner van mijn onderbroeken uitsluitend buiten mocht spelen om te plassen. Er was dus geen sprake van een door seksgebrek mijn oren uitspuitend testosteron. Maar als je thuis een fraaie tuin hebt, wil dat nog niet zeggen dat je niet van De Keukenhof kan genieten. Zo werd het hotel waar wij met ons gezinnetje destijds een vakantie doorbrachten ook bezocht door een vier- of vijftal Engelse meisjes. Zoals in die tijd veelvuldig het geval was, was het bovenstukje van de bikini amper aan slijtage onderhevig en bij zeker twee van die nimfen zou ik het verplicht NIET dragen van een bovenstukje als kledingvoorschrift hebben toegejuicht.

Mede onder invloed van diverse alcoholisch versnaperingen had ik met een van die 2 schonen de thuisplaat kunnen bereiken, maar door bijtijds aan mijn eigen 3 meiskes te denken is het niet veel verder gekomen dan een tweehonkslag.

Als mij binnen een mooi en evenwichtig huwelijk iets dergelijks kan overkomen, wekt het bij mij geen enkele verbazing als de deelnemers/sters aan dit Temptation Island stevig de fout in gaan. Dus hoezo spannend?

Wellicht zijn er afleveringen waarin bepaalde kandidaten ongeschonden de eindstreep halen, maar misschien zijn die dan met de cameraman (cameravrouw) de koffer ingedoken en daarvan zijn dan uiteraard geen beelden…

Ongetwijfeld zijn er nu weer complete volksstammen die zich aan deze theorie zitten te verlekkeren.

Voorts verbaast het mij dat bijvoorbeeld een organisatie als MilieuDefensie nog niet tegen dit programma heeft geprotesteerd, omdat bepaalde inheemse kevers wel eens gevaar zouden kunnen lopen.