23 september 2018

FraLa - Brexit en lang leve het referendum

Een paar dagen geleden hoor ik de Britse premier zeggen dat zij onder geen enkele voorwaarde een nieuw referendum wenst. Nu het met de onderhandelingen niet erg wil vlotten en een no-deal Brexit steeds waarschijnlijker wordt, is er een duidelijke toename van het aantal waarschuwingen dat deze stap voor het Verenigd Koninkrijk wel eens zeer negatief zou kunnen uitpakken. De EU zal ook niet staan te juichen, maar de gevolgen zijn hier een stuk minder dramatisch. Erkennen dat het misschien toch niet zo’n goed plan was en terugkeren op je schreden via een nieuw referendum? In gedachte hoor ik Mrs. May denken: Ja dag hoor. Hebben we ons daarvoor de afgelopen anderhalf jaar te pletter onderhandeld en steeds nieuwe plannen bedacht.

Misschien is zij stiekem bezig het Britse volk op te voeden. Zo van: jullie moesten toch zo nodig de EU verlaten. Jullie dachten dat het een kwestie zou zijn van de krenten uit de Europese pap halen (wel vrij goederenverkeer, maar geen vrij personenverkeer). Wel de lusten, maar niet de lasten.

Jammer, maar zo werkt het dus niet. Volgende keer beter nadenken, voordat je stemt.

Elk een beetje weldenkend mens had kunnen voorspellen dat het uit de EU treden van het VK geen succes mocht worden. Zou het wel een succes blijken, dan zou de EU binnen de kortste keren als een kaartenhuis in elkaar storten. Nu nogal wat ‘leave-stemmers’ dit beginnen in te zien en ‘second thoughts’ beginnen te krijgen, is het niet zo gek dat her en der over een nieuw referendum wordt gesproken. Stel dat men daartoe besluit en de uitkomst is dat men binnen de EU wil blijven. (Of zich opnieuw aanmeldt; ik ken de spelregels niet zo goed.) Men is amper weer volwaardig lid, of er gebeurt iets naars in één van de EU landen en er moet weer een reddingsactie à la Griekenland komen. Opnieuw een referendum? Is dat wat mevrouw May wenst te voorkomen? Ge-jojo van een manipuleerbaar volk. Of misschien niet manipuleerbaar, maar wel stemmend met de onderbuikgevoelens en onder uitschakeling van de hersentjes.

“Het volk is niet dom”, riep laatst een politicus. Ik vond het een nogal domme kreet en mis met betrekking tot de meest recente referenda de wetenschappelijke onderbouwing. Ik ben er nog steeds van overtuigd dat van de mensen die bij een referendum hun stem uitbrengen, slechts een bijzonder klein percentage zich grondig in de materie heeft verdiept. Hetgeen overigens nog niet wil zeggen dat het volk dom is. Veelal betreft het echter toch vrij gecompliceerde zaken en is ‘men’ het niet met elkaar eens wat de eventuele gevolgen van ja dan wel nee stemmen precies zullen zijn. Als zoiets niet duidelijk is, moet je een volk niet met de besluitvorming opzadelen.

Ik vind een referendum prima als het gaat over een plan om de troonrede afwisselend door onze koning en onze koningin te laten voorlezen. Of het voorlezen wel of niet afschaffen. Maar een referendum over een Nexit… Brrr. Al die wijsneuzen, die zo anti Europa zijn, gaan straks zien hoeveel moeite de Britten zullen hebben om er weer een beetje bovenop te komen. Helaas koester ik niet de illusie dat die neuzen er iets van opsteken. Hooguit een sigaar.

Tot slot nog een suggestie i.v.m. de migratieproblematiek. Ik las laatst iets over mensonterende situaties in vluchtelingenkampen. Situaties die bovendien nog als voorlopig redelijk uitzichtloos werden omschreven.

Maak er een film van. Met commentaar van de betrokkenen uit de verschillende landen. En die film dan vertonen in de diverse gebieden van herkomst. Nog wat getallen erbij van mensen die zijn verdronken en ook nog maar even noemen hoeveel meisjes en vrouwen zijn verkracht door de mensensmokkelaars. Wie na het zien van deze beelden en het kennis nemen van de cijfers nog steeds het risico wil nemen om richting Europa te gaan, zou ter plaatse een verblijfsvergunning aangeboden moeten krijgen. Wel eerst nog even een opleiding afmaken. Voor de zorg is er voorlopig nog voldoende behoefte aan menskracht.